Turkmenistanin fossiilisten polttoaineiden kentät vuotavat ilmakehään huomattavia määriä metaania, jotka osaltaan vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen.
Kaspianmeren rannalla sijaitseva Turkmenistanin läntinen fossiilisten polttoaineiden kenttä vuoti 2,6 miljoona tonnia metaania vuonna 2022 ja itäinen kenttä 1,8 miljoonaa tonnia.
Asiasta kirjoittaa The Guardian, joka kertoi kenttien vuoden 2022 päästöjen olevan 366 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Brittilehti kertoi määrän olevan suurempi kuin Britannian kyseisen vuoden koko päästöt. Britannian päästöt ovat 17. suurimmat koko maailmassa.
Suomessa esimerkiksi vuonna 2021 kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt olivat lähes 50 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia, kertoivat Tilastokeskuksen ennakkotiedot.
Tiedot Turkmenistanin kentistä perustuvat satelliittien avulla kerättyyn tietoon, jota on analysoinut ilmastonmuutoksen liittyvän tiedon keräämiseen erikoistunut yritys Kayrros.
Turkmenistanin kasvihuonekaasupäästöt ovat ”tyrmistyttävä” ja ”raivostuttava” ongelma, joka pitäisi olla helppo ratkaista, asiantuntijat arvioivat The Guardianille.
Jopa kolmasosa ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä aiheutuu metaanista. Se on keskipitkällä aikavälillä kymmeniä kertoja hiilidioksidia vahvempi kasvihuonekaasu, joka kuitenkin poistuu ilmakehästä hiilidioksidia nopeammin.
YK:n ilmasto-ohjelman mukaan metaani sitoo lämpöä 20 vuoden ajanjakson aikana 80 kertaa enemmän kuin hiilidioksidi. YK on myös arvioinut, että maailman metaanipäästöjä tulisi vähentää tämän vuosikymmenen aikana ainakin 40–45 prosenttia.
Kayrros on kerännyt satelliittien avulla tietoa metaanivuodoista vuodesta 2019 lähtien.
Suurin osa vuodoista tapahtui Turkmenistanissa laitoksissa, jotka omistaa kansallinen öljy-yritys Turkmen Oil, Kayrroksesta kerrottiin The Guardianin mukaan.
Vuotoja epäillään olevan myös Kaspianmeren päällä olevissa öljy- ja kaasulaitoksissa, mutta satelliittien avulla ei kyetä mittaamaan vuotoja veden päältä.
Kansainvälisen energiajärjestön mukaan vuonna 2020 Turkmenistanin metaanipäästöt olivat viidenneksi suurimmat maailmassa.
Turkmenistan on yksi maailman eristäytyneimmistä maista.
Maalla on valtavat öljy- ja kaasuvarat. Kuusimiljoonainen kansa sai vuoteen 2018 saakka valtion tarjoamaa kaasua, sähköä ja vettä.
The Guardianin haastattelemien nimettömien lähteiden mukaan Turkmenistan kykenisi pysäyttämään vuodot neuvostoaikaisilla kalustoilla ja käytänteillä, ja maasta voisi tulla maailman isoin metaanin vähentäjä. Kun kaasua on yltäkylläisesti, maan hallinnolla ei kuitenkaan vaikuta olevan todellista kiinnostusta asian suhteen.