Parittelu­kumppani surmasi Afrikasta tuodun gepardin Intiassa

Jo kolme gepardia on kuollut lyhyen ajan sisällä hankkeessa, jonka tavoitteena on palauttaa maailman nopein maaeläin Intian luontoon.

Afrikkalaisgepardi vapautettiin vapautettiin aitaukseen Kunon kansallispuistossa viime vuonna.

Intiaan Etelä-Afrikasta tuotu gepardi koki tiistaina ikävän lopun joutuessaan parittelukumppaninsa surmaamaksi. Asiasta kertoivat Intian Kunon kansallispuiston edustajat, jotka valvovat gepardien palauttamista Intian luontoon.

Surmansa saanut naarasgepardi Daksha oli yksi 12 eteläafrikkalaisgepardista, jotka tuotiin Intiaan viime vuonna ja vapautettiin aitaukseen Kunon kansallispuistossa. Osana samaa projektia Intiaan tuotiin myös kahdeksan gepardia Namibiasta.

Jo kolme hankkeen gepardeista on kuollut. Namibialaisuros Sasha kuoli munuaissairauteen maaliskuussa ja eteläafrikkalaisuros Uday kuoli huhtikuussa voituaan pahoin. Daksha löydettiin kuolleena tiistaina, ja sen vammat todettiin urosgepardin aiheuttamiksi.

”Tuollainen väkivaltainen käytös on normaalia parittelun aikana. Niiden valvonta tuossa tilanteessa on mahdotonta”, kansallispuiston tiedotteessa sanottiin.

Gepardi on maailman nopein maaeläin. Aikoinaan gepardeja oli runsaasti sekä Aasiassa että Afrikassa, mutta nykyään laji on lähes hävinnyt Aasiasta. Intiassa gepardi julistettiin paikallisesti sukupuuttoon kuolleeksi jo vuonna 1952.

Pääministeri Narendra Modin tukeman palautushankkeen tarkoituksena on tuoda laji takaisin Intian luontoon. Gepardeja on tarkoitus tuoda maahan noin 100 seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Hanketta on myös arvosteltu, ja esimerkiksi namibialaisten geparditutkijoiden mukaan Kunon kansallispuistossa ei ole gepardeille riittävän laajaa elintilaa. Niiden kanssa saaliista kilpailee myös suuri määrä leopardeja.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat