Ukrainan väitetyt lennokki-iskut Venäjän puolelle kiihtyvät, räjähdyksiä päivittäin

Kiova ei kommentoi venäläistietoja, kuolonuhreja ei toukokuun iskuissa ole tiettävästi tullut.

Krasnodar Krain kuvernöörin Veniamin Kondratjevin virallisella Telegram-kanavalla julkaistiin toukokuun 4. päivä kuva, jossa näkyy tulipalon vuoksi savuava Iljiskin öljynjalostamo.

| Päivitetty

Ukrainan väitetyt lennokki-iskut itärajansa taakse Venäjän läntisiin maakuntiin ovat kiihtyneet. Pelkästään keskiviikkona venäläislähteet kertoivat viidestä lennokki-iskusta. Vapun jälkeen niitä on tehty yhteensä ainakin 14 kohteeseen Rostovin, Krasnodarin, Belgorodin, Brjanskin, Voronežin ja Kurskin alueilla.

Tiedot ovat peräisin Telegramissa toimivalta venäläiseltä Baza-kanavalta, joka on usein kertonut iskuista ensimmäisenä. Esimerkiksi alueiden kuvernöörien keskiviikkoisia ja torstaisia ilmoituksia iskuista ei ole huomioitu, koska ne ovat luultavasti päällekkäisiä Bazan keräämien tietojen kanssa.

Baza on Kremlin-mielisten uutiskanavien Mashin ja Lifen entisten toimittajien perustama uutisportaali. Bazan tiedot ovat peräisin sekä viranomaisilta että paikallisilta asukkailta. Samalla kanava on pyrkinyt oikomaan muiden Venäjän niin sanottujen sotakanavien virheellisiä tietoja.

Ukraina ei ole kommentoinut sen tekemiksi väitettyjä lennokki-iskuja.

Neljästätoista toukokuun aikana Venäjän läntisille alueille tehdyistä iskuista suurimmat ovat iskut Iljiskin öljyjalostamolle Krasnodarin alueelle Etelä-Venäjälle. Iskut tehtiin useilla lennokeilla toukokuun 4. ja 5. päivänä ja ne sytyttivät tuleen muun muassa suuren dieselsäiliön.

Venäjän joukkojen polttoainehuolto on ollut iskujen kohteena muutenkin. Esimerkiksi keskiviikon viidestä iskusta yksi osui Družba-öljyputken välivarastoon Svenissä Brjanskin alueella.

Kuolonuhreja toukokuun lennokki-iskuissa ei tiettävästi ole tullut. Keskiviikkoinen kahden lennokin isku armeijan harjoitusalueelle Voronežissa haavoitti 14:ää sotilasta. Sotilaslentokentille on isketty niin Voronežissa kuin Brjanskissakin.

Brjanskin sotilaskentälle iski toukokuun 3. päivänä viisi lennokkia, joista Venäjä väittää torjuneensa kaksi. Venäjän asevoimien Antonov An-124 -kuljetuskone vaurioitui venäläistietojen mukaan iskussa.

An-124 on maailman suurin rahtikone sen jälkeen, kun Ukrainan Antonov An-225 Mirja tuhoutui Venäjän hyökkäyksessä Antonovin kentälle Hostomelissa Kiovan kupeessa viime vuoden helmikuussa.

Osa iskuista on kohdistunut pienille paikkakunnille ja kohteisiin, jotka saattavat olla Venäjän ilmatorjunnan tai elektronisen häirinnän vuoksi harhakohteita. Esimerkiksi tiistainen lennokki-isku tuhosi venäläistietojen mukaan sikalan vesitornin Vjazovojen kylässä aivan Ukrainan rajan pinnassa.

Venäjän ilmatorjunta on onnistunut pudottamaan osan lennokeista. Jotkut alas ammutuista laitteista ovat olleet tiedustelulennokkeja, joilla ei ole ollut lastinaan minkäänlaista räjähdettä.

Venäläiset ovat kertoneet tykistöiskuista rajaseudulla Venäjän puolella, joten nämä lennokit ovat voineet olla Ukrainan tulenjohdon käytössä.Esimerkiksi torstaiaamuna uutisoitiin Ukrainan tykistöiskusta Tjotkinon kylään Kurskin alueella.

Tjotkino sijaitsee aivan rajan pinnassa Ukrainan Sumyn kaupungin luoteispuolella. Alueen kuvernöörin Roman Starovoitin mukaan viisi tykistöammusta tuhosi kylän muuntajan ja sähköt katkesivat alueelta.

Venäjän tykistö tulitti Ukrainan mukaan keskiviikkona kuutta kylää Sumyn alueella, kertoo The Kyiv Independent.

Venäjällä on uutisoitu Ukrainan lennokki-iskuista jopa Siperiaan saakka.

Esimerkiksi viime viikonloppuna kerrottiin lennokin putoamisesta akun tyhjentymisen vuoksi lähelle Tškalovan lentokonetehdasta Novosibirskissä. Tehdas valmistaa Su-34-hävittäjäpommittajia.

Näiden iskujen tekijästä tai tekijöistä on kuitenkin yhtä vähän tietoa kuin Kremlin senaattirakennuksen katolle pudonneista lennokeista tai Venäjällä tehtyjen sabotaasi-iskujen tekijöistäkään.

Ukraina on kuitenkin todistanut pystyvänsä iskemään lennokeilla hyvinkin kauas.

Viime joulukuussa tehtiin kaksi iskua strategisten pommittajien tukikohtaan Volgalle, noin 600 kilometrin päähän Ukrainan rajasta. Asialla oli ilmeisesti ukrainalainen, 14-metrinen lentolaite, joka on kehitetty vanhasta Neuvostoliiton Tu-141 Striž -lennokista.

Viime kuussa Ukraina iski sataman öljysäiliöihin Sevastopolissa Krimin niemimaalla. Venäläisväitteiden mukaan Ukraina käytti räjähdelastissa olleita kaupallisia Mugin-5 Pro -lennokkeja.

Kookkaat Mugin-lennokit valmistetaan Kiinassa ja niitä voi tilata vaikkapa verkkokaupasta moottoreineen noin 15 000 eurolla kappale.

Ukraina on ilmeisesti jatkanut omaa lennokkien kehittelyään. Digitaalisen kehityksen ministeri Myhailo Fjodorov väitti äskettäin BBC:n mukaan, että ukrainalainen R18-lennokki voisi lentää ”Kiovasta Moskovaan ja takaisin”.

Ukrainalaisen Aerorozvidka-yhtiön kehittämä R18 on vuonna 2019 käyttöön otettu kopterilennokki. Sitä on pidetty lyhyen lentomatkan laitteena, joka voi kantaa korkeintaan viiden kilon ammuskuormaa.

Oikaisu 11.5. kello 14:50: Jutussa väitettiin ensin, että Ukrainan Antonov An-225 Mirja -lentokone olisi tuhoutunut viime helmikuussa. Venäjä tuhosi koneen viime vuoden helmikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat