Voiton­päivänä Lukašenkan jalat tärisivät eikä hän kyennyt kävelemään

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan käytös voitonpäivän juhlinnassa Moskovassa herätti epäilyjä presidentin terveydentilasta.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka (kesk.) osallistui voitonpäivän seremonioihin Moskovassa tiistaina.

| Päivitetty

Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukašenkan käytös voitonpäivän juhlinnassa Moskovassa herätti epäilyjä presidentin terveydentilasta.

Uutislähteet kertovat muun muassa, että Lukašenka ei kyennyt kävelemään 300 metrin matkaa. Hänen kerrotaan myös jättäneen väliin Venäjän presidentin Vladimir Putinin isännöimän lounaan tiistaina.

Lounaalle osallistuivat ainakin Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev, Uzbekistanin presidentti Shavkat Mirziyoyev ja Tadžikistananin presidentti Emomali Rahmon.

Voitonpäivästä julkaistuista uutisvideoista tarkkasilmäiset voivat huomata Lukašenkan kädessä olleen siteen. Uutistoimisto Reuters kertoi myös Lukašenkan näyttäneen väsyneeltä ja hänen jalkojensa tärisseen.

Lukašenka palasi Moskovan voitonpäivän seremonioiden jälkeen takaisin kotimaahansa, missä hän on perinteisesti pitänyt oman voitonpäivän puheensa maan pääkaupungissa Minskissä.

Näin ei kuitenkaan nyt tapahtunut, vaan puheen piti maan puolustusministeri Viktar Hrenin. Lukašenkalla oli Minskin tilaisuudessa päällään siviiliasu, vaikka hän yleensä pukeutuu voitonpäivänä sotilasasuun.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Lukašenka on osallistunut vain muutamiin julkisiin tapahtumiin viime viikkojen aikana.

68-vuotias Lukašenka on toiminut maansa presidenttinä yhtäjaksoisesti vuodesta 1994 lähtien, jolloin virka perustettiin.

Hän johtaa Valko-Venäjää itsevaltaisesti ja on tukahduttanut maan opposition väkivaltaisesti.

Lukašenka on Putinin yksi harvoista liittolaisista.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa Valko-Venäjän maaperältä.

Maaliskuussa Venäjä ilmoitti sijoittavansa taktisia ydinaseitaan Valko-Venäjälle. Tutkijat arvioivat, että tämän myötä Valko-Venäjä on entistä enemmän Venäjän talutusnuorassa.

Oikaisu 10.5.2023 kello 18.40: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa, ei viime helmikuussa kuten jutussa ensin virheellisesti kirjoitettiin.

Lue lisää: Moskovan paraatin niukkuus voi johtua muustakin kuin resurssi­pulasta: ”Luo kiusallisen asia­yhteyden”

Lue lisää: ”Kuolematon rykmentti” ei marssi tänä vuonna

Lue lisää: Venäjä sijoittaa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle – ”Iso taka-askel Euroopan turvallisuuden kannalta”, sanoo tutkija

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat