Venäjä järjesti Norjan Huippu­vuorilla voitonpäivän paraatin

Saariryhmä on osa Norjaa, mutta monilla mailla kuten Venäjällä on käyttöoikeudet saariin.

Leninin patsas Barentsburgin kaupungissa Huippuvuorilla. Kuva on otettu vuonna 2011.

Venäjä järjesti sotilaallishenkisen paraatin Norjan Huippuvuorilla Barentsburgin kaupungissa tiistaina, kertoo norjalainen The Barents Observer -lehti.

Samana päivänä Venäjällä juhlittiin Toiseen maailmansotaan liittyvää voitonpäivää, joka on maan presidentin Vladimir Putinin yksi tärkeimpiä juhlapäiviä vuodessa.

The Barents Observer lehden mukaan Barentsburgissa nähtyyn paraatiin osallistui vihreisiin sotilastyylisiin asuihin pukeutuneita miehiä, Mi8-helikopteri, kuorma-autoja, traktoreita ja moottorikelkkoja.

Kulkuneuvoihin oli kiinnitetty kuvia Toisen maailmansodan veteraaneista.

Tapa liittyy Venäjällä perinteisesti pidettyyn kuolematon rykmentti -marssiin, jossa ihmiset kantavat kaduilla valokuvia toisessa maailmansodassa kuolleista sukulaisistaan.

Tänä vuonna voitonpäivän perinne oli kielletty Venäjällä, koska se olisi saattanut kirvoittaa ihmisiä tuomaan mukanaan Ukrainassa kuolleiden sotilaiden kuvia.

Kuvia Barentsburgissa järjestetystä paraatista julkaisi sosiaalisessa mediassa Arktikugol-kaivosyhtiö. Kaivosyhtiön omistaa Venäjän valtio.

The Barents Observerin mukaan paraatin osallistuneet kulkuneuvot kuuluivat Arktikugolille.

Paraatista kertoi myös Venäjän Kaukoidän ja arktisen alueen ministeriö viestikanava Telegramissa.

Viestissä luki muun muassa, että Huippuvuoret isännöivät maailman pohjoisinta voitonpäivän paraatia, ja että paikalliset ihmiset ja ulkomaalaiset vieraat kiittivät paraatiin osallistujia.

Barentsburgissa on aiemminkin järjestetty venäjämielisiä kulkueita. Viime kesänä kaupungissa juhlittiin Venäjän laivastoa, ja muutamiin veneisiin oli kiinnitetty Venäjän asevoimien lippuja.

Barentsburgissa asuu pääosin venäläisiä ja ukrainalaisia. Venäjää edustaa Barentsburgissa sijaitseva konsulaatti.

Vuonna 1920 solmittu Huippuvuorten sopimus tunnustaa että saariryhmä on osa Norjaa, mutta monilla mailla on käyttöoikeudet saariin.

Sekä Venäjällä että Norjalla on kaivostoimintaa Huippuvuorilla.

Huippuvuorten sopimuksen mukaan alueen turvallisuudesta sekä siitä, että saariryhmälle ei rakenneta linnoituksia eikä laivastotukikohtia huolehtii Norjan puolustusvoimat. Ulkomaisten sotavoimien läsnäolo on saariryhmässä kiellettyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat