Venäjä helpottaa maahantuloa georgialaisille, Georgia pitää provokaationa

Georgian presidentti tuomitsi uudet asetukset Venäjän provokaationa.

Venäjän ja Georgian välillä ei ole ollut suoria lentoja, joten ihmisiä on paennut Venäjältä maarajan yli. Kuva on Venäjän puolelta Pohjois-Ossetiasta viime syyskuulta.

Venäjä on ilmoittanut ottavansa käyttöön 90 päivän viisumivapauden Georgian kansalaisille. Presidentti Vladimir Putinin allekirjoittama asetus astuu voimaan maanantaina. Lisäksi Georgiaan kohdistetusta lentokiellosta luovutaan.

Putin kielsi lennot Venäjän ja Georgian välillä vuonna 2019 sen jälkeen, kun Georgiassa oli ollut Venäjän-mielisen hallituksen vastaisia mielenosoituksia. Kremlin mukaan tuolloisella lentokiellolla haluttiin ”varmistaa Venäjän kansallinen turvallisuus ja suojella Venäjän kansalaisia rikollisilta ja laittomilta toimilta”.

Georgian presidentti Salome Zurabišvili tuomitsi uudet asetukset Twitterissä Venäjän provokaationa.

”Suorien lentojen jatkamista ja viisumivapautta ei voi hyväksyä niin kauan, kun Venäjä jatkaa hyökkäystään Ukrainassa ja miehittää meille kuuluvia alueita”, Zurabishvili tviittasi.

Venäjän ja Georgian suhde on pitkään ollut monimutkainen.

Vuonna 2008 Georgia kävi lyhyen mutta verisen sodan Venäjää vastaan. Sodan päätteeksi Etelä-Ossetia ja Abhasia julistautuivat itsenäiseksi Georgiasta. Venäjän lisäksi kuitenkin vain muutama maa on tunnustanut Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat