Ex-pää­ministeri Imran Khan määrättiin tutkinta­vankeuteen, väki­valtaisuudet yltyvät

Khanin vangitsemisen jälkeen ympäri maata on puhjennut väkivaltaisuuksia. Pakistanin armeijan mukaan sen tiloihin on kohdistunut iskuja.

PTI-puolueen aktivistit ja Imran Khanin kannattajat hyökkäsivät poliisin kimppuun Islamabadin levottomuuksissa keskiviikkona.

Pakistanin entinen pääministeri Imran Khan on määrätty tutkintavankeuteen kahdeksaksi päiväksi, kertoo Khanin asianajaja uutistoimisto AFP:lle.

Muun muassa korruptiosta syytetty Khan vangittiin rutiinioikeudenkäynnissä pääkaupunki Islamabadissa tiistaina. Asianajaja Ali Bukhari kertoi keskiviikkona oikeuden määränneen Khanin tutkintavankeuteen.

Entinen krikettipelaaja Khan toimi Pakistanin pääministerinä 2018–2022. Hänet syrjäytettiin epäluottamusäänestyksellä vuosi sitten, minkä jälkeen hän järjestänyt useita laajoja hallituksenvastaisia mielenosoituksia.

Khania vastaan on nostettu kymmeniä syytteitä. Hän väittää olevansa syytön ja sanoo, että hallitus ja armeija yrittävät estää hänen pääsynsä takaisin valtaan.

Khan on esimerkiksi väittänyt, että vanhempi tiedustelu-upseeri, kenraalimajuri Faisal Naseer olisi ollut mukana juonimassa hänen viimevuotista salamurhayritystään. Pakistanin armeija on kiistänyt väitteet tekaistuina.

Oikeusministeri Azam Nazeer Tarar puolestaan sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei Khanin vangitsemissa ole kyse ”poliittisesta kostosta”.

Tararin mukaan Khan oli suhtautunut oikeudenkäynteihin välinpitämättömästi ja ilmaantunut paikalle vasta viimeisen varoituksen jälkeen.

Tiistainen vangitseminen synnytti jälleen kiivaita protesteja edelleen suositun Khanin puolesta.

Keskiviikkona Islamabadissa tukittiin teitä, ja turvallisuusviranomaiset olivat kaupungissa näkyvästi esillä.

Pakistanin armeija ilmoitti, että sen omaisuuteen ja tiloihin oli kohdistunut iskuja. Armeija varoitti Khanin kannattajia tekemästä uusia iskuja.

Levottomuuksia Peshawarin kaduilla keskiviikkona.

Satoja poliiseja on loukkaantunut ympäri maata. Väkiluvultaan Pakistanin suurimmassa provinssissa Punjabissa lähes tuhat ihmistä on pidätetty.

Lahoressa osa mielenosoittajista sytytti tuleen armeijan joukkojen komentajan virka-asunnon ja toiset piirittivät esikuntarakennuksen Rawalpindissa.

Pakistanin viestintäviranomainen kertoi sisäministeriön määränneen mobiiliverkon suljettavaksi. Lisäksi Twitteriin, Facebookiin ja Youtubeen pääsyä on rajoitettu.

Myös koulut on määrätty suljettaviksi koko maassa, ja opiskelijoiden loppukokeet on peruttu tältä keväältä.

Radio Pakistanin rakennus paloi Peshawarissa keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat