YK vaatii Navalnyille välittömästi kiireellistä hoitoa

YK:n asiantuntijan mukaan Aleksei Navalnyi ei ole saanut riittävää diagnoosia tai lääketieteellistä hoitoa.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi osallistui oikeuden kuulemiseen videon välityksellä vankilasta 25. huhtikuuta.

YK vaatii kiireellistä ja kattavaa lääketieteellistä hoitoa vangitulle Aleksei Navalnyille. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Navalnyin tukijat kertoivat viime kuussa, että oppositiopoliitikko kärsii kovista vatsakivuista, jotka saattavat viitata hitaaseen myrkyttämiseen.

YK:n kidutusasiantuntija, erikoisselvittäjä Alice Edwards kertoo olevansa huolissaan Navalnyin heikkenevästä terveydentilasta. Edwardsin mukaan Navalnyi ei ole saanut riittävää diagnoosia tai lääketieteellistä hoitoa.

”Hänelle täytyy välittömästi ja jatkuvasti tarjota asianmukaista hoitoa, mukaan lukien kattavia lääketieteellisiä tarkastuksia, hoitotoimenpiteitä ja terveydentilan tarkkailua siviilisairaalassa”, Edwards sanoi lausunnossa.

Venäjän rangaistuslaitos on kiistänyt syytökset siitä, että sen työntekijät olisivat kohdelleet Navanyita kaltoin. Rangaistuslaitoksen mukaan Navalnyi on aina saanut tarvitsemansa hoidon.

Navalnyi yritettiin myrkyttää novitšok-hermomyrkyllä Siperiassa vuonna 2020, minkä jälkeen hänet vietiin ensin venäläiseen ja sitten saksalaiseen sairaalaan saamaan hoitoa. Toivuttuaan hän palasi vapaaehtoisesti Saksasta Venäjälle vuonna 2021.

Sittemmin Navalnyi on tuomittu petoksesta ja oikeuden halventamisesta vankeuteen. Hän istuu tuomiotaan venäläisessä rangaistussiirtolassa.

Venäjä katsoo, että Navalnyi ja hänen tukijansa ovat ääriajattelijoita, jotka yrittävät horjuttaa Venäjän yhteiskuntaa. Esimerkiksi Navalnyin korruptionvastainen FBK-säätiö on luokiteltu Venäjällä äärijärjestöksi.

Länsimaat pitävät Navalnyin syytteitä poliittisina ja ovat vaatineet hänen vapauttamistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat