HS:n faktan­tarkistaja arvioi tietoja venäläisten vetäytymisestä Bahmutissa

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjän kyky puolustautua Ukrainan vastahyökkäyksiltä Bahmutin alueella on vähentynyt.

Ukrainalainen panssarivaunu asemissa lähellä Bahmutin kaupunkia sunnuntaina.

| Päivitetty

Ukraina väitti keskiviikkona Venäjän joukkojen vetäytyneen paikoin kaksi kilometriä poispäin Bahmutista Ukrainan onnistuneen vastahyökkäyksen ansiosta. Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi kertoi asiasta Telegram-päivityksessä.

HS:n faktantarkistaja John Helin vahvistaa Twitterissä, että vetäytymistä on tapahtunut Bahmutista lounaaseen varsinaisen kaupunkialueen ulkopuolella.

Kyse ei ole kovin merkittävästä voitosta, Helin sanoo.

”Tämänhetkisten tietojen mukaan alue on kohtuullisen pieni ja kaupungista katsottuna syrjemmässä.”

Alue, jossa vetäytymistä on tapahtunut, sijaitsee kanaalin varrella. Helinin mukaan samassa paikassa on aiemminkin nähty edestakaista liikehdintää Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä.

”Aikaisempaan liikehdintään verrattuna viimeisin vetäytyminen on kuitenkin tapahtunut näkyvämmin ja nopeammin.”

Helinin mukaan keskiviikkoillan jälkeen Bahmutista ei ole tullut tietoja isommista voitoista tai vetäytymisistä. On kuitenkin mahdollista, että Ukraina onnistuisi jatkamaan menestyksekästä kulkua Bahmutin ulkopuolella, Helin sanoo.

Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan ukrainalaisjoukot olisivat onnistuneet saavuttamaan voiton noin kahdeksan neliökilometrin kokoisella alueella Bahmutin kaupunkialueen ulkopuolella.

Kyse ei ole suuresta alueesta. Lehden mukaan Ukraina saavutti voittoja alueella, joka koostuu pelloista, rotkoista ja tiheistä pusikoista.

Ei ole lainkaan varmaa, pystyykö Ukraina pitämään kiinni voittamastaan alueesta.

Ukraina on kertonut suunnittelemastaan suuresta vastahyökkäyksestä, mutta The New York Timesin mukaan viimeisin voitto Bahmutissa ei välttämättä ollut osa sitä. Lehden mukaan Ukrainan sotilasviranomaiset sanoivat, että voitto Bahmutissa olisi ollut opportunistinen isku silloin, kun Venäjän joukot olivat liikkumassa asemiinsa.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kuitenkin arvioi, että Venäjän kyky puolustautua Ukrainan vastahyökkäyksiltä Bahmutin alueella on vähentynyt.

Myös ISW kertoo tuoreessa raportissaan, ettei se ole nähnyt merkkejä laajemmasta Ukrainan vastahyökkäyksestä Bahmutin alueella, mutta paikalliset rajalliset vastahyökkäykset ovat olleet onnistuneita.

HelinIN arvion mukaan on mahdollista, että viimeisin tieto Ukrainan onnistumisesta Bahmutissa voisi olla yksi merkki laajemman vastahyökkäyksen alkamisesta.

”Mutta yksinään tämän perusteella sitä ei voi sanoa varmaksi. Laajemman vastahyökkäyksen alkamisesta ei välttämättä saada varmoja tietoja kuin vasta muutama päivä sen alkamisen jälkeen”, Helin sanoo.

Hänen mukaansa tulevina viikkoina erityisesti sosiaalisessa mediassa kuullaan julistuksia vastahyökkäyksen alkamisesta, mutta useat niistä saattavat osoittautua niin sanotusti vääriksi hälytyksiksi.

Varmaksi voi sanoa sen, että Bahmutissa taisteluiden voidaan odottaa jatkuvan.

”Venäjä näkee maaliviivan kaupungissa, mutta kovin tuskaiselta sen saavuttaminen vaikuttaa. Nähtäväksi jää, saako Venäjä hitaasti raavittua itselleen viimeisetkin kaupungin rippeet”, Helin sanoo.

Hänen mukaansa tällä hetkellä rintamatilanne kaupungissa on pysynyt melko liikkumattomana. Ukraina pitää hallussaan kaupungin länsipuolella viimeisiä kerrostalokortteleita ja on linnoittautunut niihin samalla, kun Venäjä yrittää edelleen vallata niitä.

Palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin kommentoi tiistaina videoviestissään Ukrainan onnistunutta vastahyökkäystä. Prigožin sanoi Ukrainan ”repivän hajalle” Venäjän joukkoja Artemivskin alueella käyttäen venäläistä nimeä Bahmutista.

Aiemmin Prigožin väitti, että venäläinen prikaati olisi lähtenyt ja hylännyt asemapaikkansa Bahmutissa, mikä olisi johtanut monien Wagner-taistelijoiden kaatumiseen.

Ukrainan itäisten joukkojen tiedottaja Serhi Tšerevatyi kertoi keskiviikkona, että samainen prikaati olisi kärsinyt mittavia tappioita Ukrainan onnistuneessa vastahyökkäyksessä.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar kuitenkin väitti keskiviikkona, että Wagnerin taistelijoita on siirretty takaisin Bahmutin rintamalle muilta alueilta.

Maljar sanoi keskiviikkoiltana julkaistussa Telegram-päivityksessä, että Wagnerin taistelutehtäviä paikkaamaan muille alueille on lähetetty Venäjän armeijan joukkoja.

Maljarin mukaan Ukraina ei ollut menettänyt yhtäkään asemaa Bahmutissa viimeisen vuorokauden aikana.

Uutiskanava CNN:n mukaan venäläiset sotabloggarit ovat raportoineet vastaavanlaisia tietoja Wagnerin taistelijoiden liikkeistä. He kuitenkin syyttävät koordinaation puutetta Wagnerin ja Venäjän asevoimien välillä.

Yhdysvaltalaisen Politico-lehden mukaan kaksi yhdysvaltalaisviranomaista on sanonut, että Wagnerilla on edelleen hallinnassaan suurin osa Bahmutin kaupungista joistakin tappioista huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat