SVT: Eläinsuojeluun kohdistuu laajaa viha­mielistä käytöstä, jauhe­kirjeet osa toimintaa

Maaliskuun lopussa Ruotsin lääninhallituksiin saapui valkoista jauhetta sisältäviä kirjekuoria.

Ruotsissa epäilyttävien jauhekirjeiden taustalta paljastuu ihmisiä, jotka ovat systemaattisesti häirinneet eläinsuojeluviranomaisia useiden vuosien ajan, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo.

Maaliskuun lopussa Ruotsin lääninhallituksiin saapui valkoista jauhetta sisältäviä kirjekuoria. Poliisi ja pelastuslaitokset saivat useita hälytyksiä epäilyttävistä kirjeistä, joita oli saapunut lähes kaikkiin lääninhallituksiin. Tällä hetkellä Ruotsin poliisilla on käynnissä 21 esitutkintaa kirjeisiin liittyen.

Ruotsin radion haastatteleman asiantuntijan mukaan lähetyksestä teki erikoisen se, että kirjeitä lähetettiin yhtäaikaisesti niin monelle vastaanottajalle. Asiantuntijan mukaan kyseessä oli yritys pelotella.

Kirjeet olivat SVT:n mukaan vain yksi esimerkki laajemmasta häirinnästä, joka kohdistuu lääninhallitusten eläinsuojeluviranomaisiin.

Ympäri maata eri ryhmät syyttävät lääninhallituksia siitä, että eläimiä otetaan huostaan väärin perustein. SVT:n selvitys paljastaa, kuinka ihmiset levittävät syytteitä eläinsuojeluviranomaisista verkon keskustelupalstoilla, lähettävät vihamielisiä viestejä viranomaisille ja julkaisevat syytösten ohessa yksittäisten viranomaisten kuvia ja nimiä.

Ryhmät tekevät myös yhteistyötä.

SVT:n haastattelema erään ryhmän johtohahmo kertoo, kuinka osa ihmisistä menee paikan päälle lääninhallituksiin uhkailemaan viranomaisia. Osa osallistui myös jauhekirjeiden lähettämiseen.

Henkilö haluaa pysytellä anonyymina, mutta SVT:n mukaan hän on ylläpitäjänä asian ympärille keskittyneessä 2 000 jäsenen Facebook-ryhmässä. Häntä syytetään kahden lääninhallituksen työntekijän kunnianloukkauksesta.

Haastateltava kertoo erottaneensa ryhmästä satoja ihmisiä, jotka ovat ehdottaneet väkivaltaisia keinoja sanomansa läpiviemiseksi. Hän itse sanoutuu irti väkivallan käytöstä.

”He eivät usko enää yhteiskuntaan, poliisin tai mediaan tai kehenkään”, haastateltava sanoo.

Erästä eläinsuojeluviranomaisia syyttävien ryhmää johtaa Tukholmassa asuva nainen puolisonsa kanssa. Pariskunnalle asetettiin eläintenpitokielto kolme vuotta sitten, ja sen jälkeen he ovat valittaneet päätöksestä usein.

Kyseisen ryhmän eläinsuojeluviranomaisille lähetyssä sähköpostissa esimerkiksi lukee, kuinka viranomaisista tulee ”metsästettyjä riistaeläimiä”.

Nainen myös auttaa muita eläinten omistajia tekemään rikosilmoituksia viranomaisista. Eräässä tapauksessa hänen kerrotaan edustaneen henkilöä, joka ilmestyi erään eläinsuojeluviranomaisen kotiin ja käyttäytyi vihamielisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat