Venäläis­opettaja yli viideksi vuodeksi vanki­leirille Putinin arvostelusta ja sodan vastustuksesta

Sosiaalisen median kirjoitukset olivat syynä tuomioon.

Opettaja Nikita Tuškanov, 29, tuomittiin Venäjän läntisen alueen sotilastuomioistuimessa torstaina viideksi ja puoleksi vuodeksi rangaistusleirille sosiaalisen median kirjoitusten vuoksi, uutisoi Novaja Gazeta.

Komin tasavallassa asunut Tuškanov oli viime lokakuussa nimittänyt iskuja Venäjän rakentamaa Kertšin siltaa vastaan syntymäpäivälahjaksi Vladimir Putinille. Venäjän ohjusiskuja Ukrainan kaupunkeja vastaan hän oli luonnehtinut Putinin fasistiseksi kostoksi siltaiskuista.

Tuomion mukaan opettaja oli syyllistynyt terrorismiin ja toistuvaan armeijan halventamiseen.

Oikeudenkäynti kesti enintään kymmenen minuuttia, tuomitun puoliso Alexandra Kočanova sanoi Reutersille oikeuden istunnon jälkeen.

”Hänestä oli välttämätöntä kirjoittaa, puhua ja näyttää, ettei hän hyväksy (hyökkäyssotaa). Hän ymmärsi riskit, mutta piti tärkeämpänä noudattaa periaatettaan”, Kočanova sanoi.

Tuškanov oli jo aiemmin saanut potkut historianopettajan virastaan, ja hän on tunnettu hahmo venäläisillä oppositiokanavilla.

Mediazonan mukaan hänet oli otettu kiinni yhden miehen mielenosoituksesta Aleksei Nalvalnyin vapauttamisen puolesta 2021.

Novaja Gazeta puolestaan raportoi kiinni otosta Venäjän suurhyökkäyksen vastaisessa mielenosoituksessa viime vuonna.

Venäjän Ukrainan vastaisen suurhyökkäyksen alun jälkeen 19 673 ihmistä on pidätetty ihmisoikeusverkosto OVD-Infon mukaan sodan vastaisissa mielenosoituksissa Venäjällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat