Ennätys­määrä ihmisiä joutui viime vuonna pakolaiseksi oman maansa sisällä

Viime vuonna 71,1 miljoonaa maansisäistä pakolaista ympäri maailmaa joutui jättämään kotinsa esimerkiksi konfliktien ja luonnonkatastrofien vuoksi.

Lokakuussa 2022 maansisäiset pakolaiset yrittävät päästä eteenpäin tulvivalla kadulla Pakistanissa Sindhin provinssissa.

Maansisäisten pakolaisten määrä nousi ennätyskorkeaksi viime vuonna, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Viime vuonna 71,1 miljoonaa maansisäistä pakolaista ympäri maailmaa joutui jättämään kotinsa esimerkiksi konfliktien ja luonnonkatastrofien vuoksi, tuoreista luvuista selviää.

Luvuissa näkyivät esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodan vaikutus Ukrainassa ja monsuunitulvat Pakistanissa. Asiaa seuraavan Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) -järjestön mukaan luku kasvoi 20 prosentilla vuodesta 2021.

Maansisäiset pakolaiset ovat ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan mutta eivät ole ylittäneet oman maansa rajaa.

IDMC:n mukaan lähes kolme neljäsosaa maailman maansisäisistä pakolaisista asuu kymmenessä maassa, joiden joukossa ovat muun muassa Syyria, Afganistan ja Kongo – ja nyt myös Ukraina ja Sudan, joissa maansisäisten pakolaisten määrä kasvoi merkittävästi vuonna 2022.

Järjestön mukaan konfliktien ja väkivaltaisuuksien vuoksi ympäri maailmaa 28,3 miljoonaa ihmistä jätti kotinsa oman maansa sisällä viime vuonna. Kyse on kolminkertaisesta luvusta verrattuna viimeisen vuosikymmenen keskiarvoon.

Tulvien, kuivuuden, maanvyörymien ja muiden luonnonkatastrofien vuoksi maansisäisiä pakolaisia oli 32,6 miljoonaa.

Tällaisia lukuja ei ole ennen nähty, sanoo Norjan pakolaisneuvoston (NRC) pääsihteeri Jan Egeland Reutersin mukaan. NRC perusti IDMC:n vuonna 1998.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat