Venäläislähteet: Ukraina pyrkii saartamaan Bahmutin, vasta­hyökkäys alkanut

Venäjä myöntää vetäytyneensä Bahmutissa ”parempiin puolustuslinjoihin”.

Ukrainalainen panssarivaunu Bahmutin etulinjan lähellä perjantaina.

| Päivitetty

Venäläislähteiden mukaan Ukrainan asevoimat on edennyt parin kilometrin verran Bahmutin kaupungin pohjois- ja eteläpuolella ja pyrkii saartamaan kaupungin. Asiasta kertoo valkovenäläinen uutiskanava Nexta Twitter-tilillään venäläisten sotabloggaajien tietoihin viitaten.

Venäjän mukaan Ukraina aloitti torstaina hyökkäyksen Bahmutin luoteispuolella sijaitsevan Soledarin kaivoskaupungin molemmin puolin 95 kilometrin levyisellä rintamaosuudella. Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP viitaten Venäjän asevoimien Zvezda-kanavan tietoihin.

Ukrainan itärintaman tiedottaja Serhi Tšerevatyi puolestaan kertoi perjantaina, että Ukraina on edennyt Bahmutissa 650 metristä 1,5 kilometriin.

”Voi siis sanoa, että puolustusoperaatiomme jatkuu menestyksellisesti ja etenee kohti yhtä päätavoitettaan, joka on vastustajan sotilaallisten kykyjen lamauttaminen”, Tšerevatyi sanoi ukrainalaislehti NV:n mukaan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukraina on ”tehnyt manööverejä kahden kilometrin syvyydessä” Bahmutissa ja kaupungin pohjoispuolella.

”Venäjän sotajoukko on vetäytynyt parempiin puolustuslinjoihin Berhovskin makeavesialtaan alueelle”, kertoo venäläinen sotaa seuraava uutiskanava Rybar verkkosivullaan Venäjän puolustusministeriötä siteeraten.

Rybar on Venäjän puolustusministeriön lehdistöosastolla aiemmin työskennelleen Mihail Zvintšukin perustama ja tähän asti lähinnä Telegram-viestipalvelussa toiminut uutiskanava, jota myös läntiset sotaa analysoivat lähteet usein lainaavat.

Venäläistietojen mukaan ukrainalaiset etenevät pienehköissä ryhmissä, joista kukin taistelee kolmen panssarivaunun tukemana.

Samaan aikaan Ukraina on pommittanut alueita syvemmällä venäläisten miehittämällä alueella.

Muun muassa Horlivkan kaupunki Bahmutin ja Donetskin välissä on joutunut tulituksen kohteeksi. Horlivka on ollut Venäjän ja sen tukemien separatistien hallussa kesästä 2014 lähtien. Raskaista taisteluista raportoidaan myös Avdijivkasta Donetskin pohjoispuolelta.

Rybar-kanava arvioi Telegram-katsauksessaan jo torstai-iltana, että Ukrainan ”vastahyökkäys on jo muodossa tai toisessa alkanut”. Kanavan tuolloisten tietojen mukaan Ukraina olisi tuonut Ukrainan Harkovan ja Venäjän Belgorodin väliselle rajaseudulle äskettäin 20 000 armeijan sotilasta ja lisäksi 10 000 aluepuolustusjoukkojen taistelijaa. Samaan aikaan Ukraina olisi keskittänyt Hersonin ja Mykolajivin alueelle peräti 35 000 sotilasta.

Rybar huomauttaa, että sen tietojen mukaan Bahmutin rintamalohkolla ei olisi lainkaan lännessä koulutettuja Ukrainan erikoisjoukkoja, mikä viittaisi suuremman hyökkäyksen alkavan jossain muualla.

Valkovenäläisen Nexta-kanavan lainaamat venäläislähteet uskovat Ukrainan aloittavan hyökkäyksen ensimmäistä Venäjän taistelulinjaa vastaan keskisellä Zaporižžjan alueella seuraavan vuorokauden aikana.

Ukrainan turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksi Danilov huomautti NV-lehden mukaan perjantaina, että vastahyökkäyksiä voi olla useita. Danilovin mukaan Ukrainan tavoite on saada sota päätökseen ensi talveen mennessä.

Helsingin Sanomien faktantarkistaja John Helin arvioi myös perjantain vastaisena yönä, että Ukrainan vastahyökkäys saattaa olla jo alkanut.

”Venäläisten sotaa seuraavien sosiaalisen median kanavien mukaan Ukrainan tykistö on aktivoitunut useilla suunnilla ja raskasta kalustoa liikutetaan kohti rintamaa. Varsinaisista hyökkäyksistä on puhuttu monella suunnalla Bahmutin ympäristössä, jossa kanavien mukaan ukrainalaiset ovat saavuttaneet rajattua menestystä”, Helin sanoo.

Tätä tukevat hänen mukaansa myös Venäjän puolustusministeriön lausunnot Bahmutin ympäristön taisteluista.

”Bahmut ei vielä näillä tiedoilla vaikuta lopulliselta pääsuunnalta, mutta vaikuttaa siltä, että Ukraina on aktivoitunut useammalla suunnalla”, hän sanoo.

”On mahdollista, että Ukrainan odotettu vastahyökkäys on alkanut. Kyseessä on kuitenkin todennäköisesti jonkinlainen hyökkäysoperaatioiden sarja useammassa suunnassa, joka voi kestää pidemmän aikaa. Useammassa suunnassa aktivoitumisella todennäköisesti halutaan pakottaa Venäjä jakamaan reservejään usealle rintamalle.”

Venäjän puolustusministeriö kiisti vielä torstaina raportit Ukrainan läpimurroista maan itäosissa.

Ministeriön lausunnon mukaan ”erikoisoperaation kokonaistilanne on hallinnassa”. Venäjä käyttää hyökkäyssodastaan Ukrainassa yhä erikoisoperaatio-nimitystä. Asiasta uutisoi Reuters myöhään torstai-iltana tarkentaen yöllä, että lausunto viittasi erityisesti Bahmutin taisteluihin.

Kreml reagoi näin venäläisten sotabloggarien Telegram-raportteihin, joiden mukaan Ukraina olisi onnistunut etenemään Bahmutin kaupungin pohjois- ja eteläosissa. Jotkut arvelivat sen myös olleen merkki Ukrainan odotetusta suuresta vastahyökkäyksestä.

”Yksittäiset julistukset Telegramissa ’läpimurrosta’ etulinjan useissa kohdissa eivät vastaa todellisuutta”, Venäjän puolustusministeriön lausunnossa sanottiin AFP:n mukaan.

Yhdysvaltalainen sota-asiantuntija kertoi uutismedia CNN:lle, että Ukrainan joukot ovat alkaneet operoida tavalla, joka ennakoi vastahyökkäyksen alkua.

CNN uutisoi asiasta perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Ennakoimiseen liittyvät muun muassa iskut vihollisen asevarastoihin ja komentokeskuksiin.

Ukrainan asevoimien pääesikunta kertoi tilannekatsauksessaan perjantaiaamuna, että Ukrainan ilmavoimat oli tehnyt torstain aikana 14 ilmaiskua kohteisiin, joissa oli venäläisiä sotilaita ja kalustoa.

Kun Ukraina aloitti vastahyökkäyksen viime kesän lopulla etelässä Hersonin seudulla ja koillisessa Harkovan seudulla, sitä edelsi myös ilmaiskujen sarja, jolla pyrittiin muokkaamaan taistelukenttien tilannetta, CNN kertoo.

Sota-asiantuntijan mukaan nämä ennakointioperaatiot voivat kestää useita päiviä ennen kuin suunniteltu vastahyökkäys alkaa.

Torstaina uutisoitiin, että Britannia on toimittanut Ukrainalle lukuisia ilmasta lähetettäviä pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia, joilla Ukraina kykenee iskemään syvälle vihollislinjojen sisään.

Storm Shadow -ohjuksia pystytään laukaisemaan tiettävästi sekä Mig-29- että Su-24-hävittäjistä, joita Ukrainan ilmavoimilla on käytössä. Venäläisen Rybar-kanavan mukaan Storm Shadow -ohjusten sovittaminen Su-24-hävittäjiin olisi aloitettu jo useita kuukausia sitten.

Kyseinen ohjus on tarkoitettu tuhoamaan vihollisen arvokkaita staattisia maaleja kuten komentopaikkoja ja ammusvarastoja, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen kertoi HS:lle torstaina.

Storm Shadow on hyvin samantapainen ”bunkkerinmurskaaja” kuin Suomen ilmavoimien käytössä oleva yhdysvaltalainen Jassm-ohjus. Taistelikärkiä on kaksi, jotka toimivat peräkkäin ja läpäisevät näin vahvoja esteitä.

Ukrainaan arvellaan toimitetun 250–300 kilometrin lentomatkaan kykeneviä ohjuksia. Storm Shadow on muuten hyvin tavanomainen risteilyohjus, mutta sillä on tiettävästi hyvät häiveominaisuudet.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstaina yleisradioyhtiöiden haastattelussa, että Ukraina tarvitsisi lisää aikaa vastahyökkäyksensä aloittamiseen.

Zelenskyin mukaan Ukraina kyllä pystyisi hyökkäämään onnistuneesti niillä resursseilla, joita sillä on nyt. Hänen mukaansa se kuitenkin johtaisi liian suuriin ihmismenetyksiin.

”Joten meidän pitää odottaa. Tarvitsemme vielä vähän lisää aikaa”, hän sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen arvioi perjantaina, että Zelenskyin puheet saattavat olla hämäystä ja ”informaatiosodankäyntiä”.

Diplomaattilähteiden mukaan Zelenskyi on tapaamassa Paavi Franciscuksen Vatikaanissa lauantaina, uutistoimisto Reuters kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat