Tekaistu seksivideo hämmensi Turkin vaaliasetelmaa, oppositio syytti Venäjää

Turkin opposition ehdokas Muharrem İnce vetäytyi presidentinvaaleista seksivideon takia. Tämä voi edesauttaa opposition pääehdokkaan Kemal Kılıçdaroğlun vaalitaistoa.

Kemal Kılıçdaroğlu havittelee paikkaa Turkin presidenttinä.

Ankara/Helsinki

Opposition pääehdokas Kemal Kılıçdaroğlu syyttää Venäjää poikkeuksellisen kovin sanankääntein Turkin vaaleihin sekaantumisesta. Kılıçdaroğlun mukaan Venäjän valtion toimijat ovat vuotaneet julkisuuteen manipuloidun seksivideon, jolla yritetään vaikuttaa äärimmäisen tiukkoihin vaaleihin.

Kılıçdaroğlu kertoi Twiterissä torstai-iltana, että hänellä olisi todisteita siitä, kuinka ”rakkaat venäläiset ystävämme” olisivat tuottaneet tekoälyn avulla keskiviikkona sosiaaliseen mediaan ilmestyneen videon, joka on kiusallinen opposition ehdokkaalle Muharrem İncelle.

”Jos haluatte olla ystäviämme 15. toukokuuta jälkeen, pitäkää näpit irti Turkin valtiosta. Meidän tavoitteemme on yhä yhteistyö ja ystävyys [Venäjän kanssa]”, Kılıçdaroğlu twiittasi.

Venäjä vastasi Kılıçdaroğlun syytöksiin perjantaina kiistämällä sekaantumisensa Turkin vaaleihin. Vaalit pidetään sunnuntaina.

Aiemmin tällä viikolla Twitter-tilillä julkaistiin video, joka näytti opposition presidenttiehdokkaan İncen seksuaalisessa tilanteessa. Päivää myöhemmin eli torstaina İnce luopui ehdokkuudestaan.

İnce kutsui videota väärennökseksi ja osaksi salaliittoa, verkkolehti Politico kertoo.

Ankaran syyttäjänviraston mukaan İnceen kohdistuneesta mahdollisesta kiristyksestä on aloitettu tutkinta.

Periaatteessa videon olisi voinut tuottaa Kılıçdaroğlun kampanjaleiri, sillä İncen vetäytyminen kilvasta parantaa kuuden oppositiopuolueen yhteisehdokkaan Kılıçdaroğlun mahdollisuuksia voittaa vaalit istuvaa presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania vastaan. Kılıçdaroğlulla on mahdollisuudet viedä voitto jo ensimmäisellä kierroksella

İnce oli vuoden 2018 presidentinvaaleissa opposition pääehdokas ja Kılıçdaroğlun pitkään johtaman CHP-puolueen edustaja, joka hävisi Erdoganilla vaalien ensimmäisellä kierroksella. Sittemmin Ince on jättänyt CHP:n, perustanut oman Kotimaa-puolueensa ja syönyt monen opposition voittoa toivovan mielestä Kılıçdaroğlun kannatusta.

İnce piti torstaina tiedotustilaisuuden, jossa hän sanoi vetäytyvänsä presidenttikisasta, koska ei halua opposition syyttävän häntä, jos he häviävät.

”Vetäydyn tästä kisasta. Teen tämän maani hyväksi”, İnce totesi.

Muharrem İnce oli vuoden 2018 presidentinvaaleissa opposition pääehdokas

Turkissa käydään nyt keskustelua siitä, oliko vuotajien – Kılıçdaroğlun mukaan venäläisten – tavoitteena leimata CHP videon vuotajaksi ja näin ollen parantaa Erdoganin voitonmahdollisuuksia. Tätä kuviota on kuitenkin vaikea todistaa.

Itsevaltaisesti Turkkia pitkään hallinnut Erdogan on kaveerannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kun taas Kılıçdaroğlu on osoittanut haluja lähentää Turkin suhteita länteen ja purkaa Erdoganin autoritaarista presidentillistä järjestelmää.

İncen vetäydyttyä kisasta presidentinvaaleissa on jäljelle kolme ehdokasta: Erdoğan, Kılıçdaroğlu ja Sinan Oğan.

Politico -verkkolehden mielipidemittausten keskiarvo povasi İncelle kaksi prosenttia äänipotista. Kılıçdaroğlu oli 50 prosentin kannatuksella neljä prosenttiyksikköä Erdoğania edellä. Oğanin on arvioitu saavan kolme prosenttia äänistä.

Jos İncen äänet siirtyvät Kılıçdaroğlulle hänellä todella on mahdollisuus voittaa Turkin vaalit jo niiden ensimmäisellä kierroksella.

Vaalien voittajan pitää saada yli 50 prosenttia kaikista äänistä tai presidentin valinta siirtyy vaalien toiselle kierrokselle.

Vaalien toinen kierros järjestetään tarvittaessa toukokuun lopulla.

On myös arveltu, ettei Erdoğan tyydy mahdolliseen häviöönsä. Hänellä saattaa olla oma suunnitelmansa siltä varalta, ettei hän saa vaalivoittoa rehellisin keinoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat