Kansalliskaarti on Putinin viimeinen turva

Venäjän kansalliskaarti on presidentti Vladimir Putinin suorassa käskyvallassa oleva armeija. Sitä johtaa uskollinen Viktor Zolotov.

Presidentti Vladimir Putin piteli kansalliskaartin lippua Moskovan Kremlissä maaliskuussa 2017. Vieressä kansalliskaartin komentaja Viktor Zolotov.

onpas panssarivaunun päällä porukkaa!

On elokuun 20. päivä 1991. Neuvostoliiton palauttamista yrittänyt vallankaappaus kaatuu, kun Venäjän federaation presidentti Boris Jeltsin nousee panssarivaunun päälle pitämään puhetta.

Kaikkein pisimpänä tilannetta tarkkailee mustaan pukuun pukeutunut mies. Mies on Jeltsinin henkivartija Viktor Zolotov.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin (keskellä paperi kädessään) puhui panssarivaunun päällä Moskovassa elokuussa 1991. Henkivartija Viktor Zolotov mustassa puvussa ylimmäisenä oikealla.

Nyt, yli 30 vuotta myöhemmin, Zolotov, 69, on yhä turvaamassa Venäjän presidentin selustaa. Vuonna 1991 hän oli rivimies. Nyt Zolotov johtaa 340 000 sotilaan armeijaa, Venäjän kansalliskaartia. Se on presidentti Vladimir Putinin suorassa käskyvallassa.

Putin loi kansalliskaartin vuonna 2016. Se selvensi Venäjän varsin kiharaista turvallisuusarkkitehtuuria siten, että presidentti – tai ainakin Putin – sai oman armeijansa.

Mahdollisessa ristiriitatilanteessa kansalliskaarti on siis Putinin käskyvallassa. Putinilla on myös muutaman tuhannen miehen henkivartiokaarti, jota johti niin ikään Zolotov vuosina 2000–2013.

Yleensä kansalliskaartilla tarkoitetaan vapaaehtoisten muodostamaa joukkoa, joka toimii virallisten asevoimien apuna. Tätä Venäjän kansalliskaarti ei lainkaan ole. Se muodostettiin järjestelemällä uudestaan sisäministeriön joukkoja.

Se hoitaa nyt muun muassa mellakkapoliisina toimineiden Omon-joukkojen tehtäviä. Juuri kansalliskaarti on nykyisin se taho, joka pamputtaa mielenosoittajat kaduilta.

Oman armeijansa johtoon Putin tarvitsee ehdottoman luotettavan miehen.

Zolotov on ollut kaartin komentaja ja johtaja alusta asti. Hänen uskotaan olevan Putinin lähintä sisäpiiriä, mistä jo vuosikymmeniä kestänyt luottamus osaltaan todistaakin.

Miehet tutustuivat 1990-luvun alussa Zolotovin toimiessa Pietarin kaupunginjohtajan Anatoli Sobtšakin henkivartijana. Zolotov ja Putin ovat molemmat judon harrastajia ja harjoittelivat yhdessä.

Putin palkkasi Zolotovin henkivartijakseen 1999. Hän oli edennyt turvallisuuspalvelu FSB:n johtajaksi ja elokuusta alkaen Venäjän pääministeriksi. Kun Putin seuraavana vuonna nousi presidentiksi, hän nimitti Zolotovin presidentin salaisen palvelun johtoon.

Putinia ja Zolotovia yhdistää tausta turvallisuusjoukoissa. Zolotov liittyi 1975 puna-armeijan rajajoukkoihin. Hän eteni turvallisuuspalvelu KGB:n yhdeksänteen osastoon, jonka tehtävänä oli puolueen korkea-arvoisimpien jäsenten suojelu.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi kansalliskaartin komentajan Viktor Zolotovin Kremlissä elokuussa 2022.

Zolotov vaikuttaa hoitavan hommansa uskollisesti omaan osaansa tyytyen. Poliittisia intohimoja hänellä ei näytä olevan. Ja juuri sellaisen ihmisen Putin valtansa säilyttääkseen tarvitseekin.

Linjasta ei selvästi ole erimielisyyksiä. Putin ei olisi katsellut vierellään hempeämielistä ihmisoikeusaktivistia. Zolotovia pidetään turvallisuuseliitin eli silovikkien keskuudessa kovan linjan edustajana, ja kansalliskaarti on tukahduttanut pienimmänkin vastarinnan armottomasti.

Zolotov on pitänyt enimmäkseen matalaa profiilia, eikä Venäjällä häntä tunnettaisi juuri lainkaan ilman kuuluisaa ja kummallista episodia. Vuonna 2018 oppositiohahmo Aleksei Navalnyi sai Zolotovin ärsytettyä pahemman kerran, kun Navalnyi paljasti Zolotovin satojen miljoonien ruplien eli usean miljoonan euron kiinteistöomaisuuden.

”Kukaan ei ole kunnolla potkaissut sinua perseelle. Haastan sinut kaksintaisteluun. Lupaan tehdä sinusta mehevän pihvin parissa minuutissa”, Zolotov vastasi Navalnyille kansalliskaartin Youtube-kanavalla vuonna 2018.

Raivokas viesti, jossa Zolotov kutsuu Navalnyia myös ”opposition mopsiksi”, teki myös Navalnyistä aiempaa kuuluisamman – siihen asti hallinto oli enimmäkseen pyrkinyt vaikenemaan Navalnyin kuoliaaksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelee puolustusministeri Sergei Šoigua huhtikuussa 2019. Šoigun vieressä ovat FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sekä kansalliskaartin johtaja Viktor Zolotov.

Viime vuonna huhut kertoivat Zolotovin ja puolustusministeri Sergei Šoigun erimielisyyksistä. Zolotovin huhuttiin jopa syrjäyttävän Šoigun, mutta tilanne jatkui niin kuin ennenkin.

Zolotov onkin yhä kuin kuuluisassa kuvassa panssarivaunun päällä: Kaikkien näkyvissä, mutta harvan huomaamana. Jopa kaikentietävät sotabloggarit ohittavat Zolotovin lähes täysin.

Kansalliskaartin sotilaita taistelee myös Ukrainassa, joskin ilmeisesti harvemmin etulinjassa. Ria Novostille antamassaan haastattelussa Zolotov kertoi, että kansalliskaartin vastuuna on järjestyksen pitäminen miehitetyillä alueilla.

”Olemme suoraan kosketuksissa vihollisuuksiin, nimittäin tiedusteluun, etsintöihin ja väijytyksiin. Pyrimme estämään vihollisen sabotaasin, tiedustelun ja terrorismin, etsimme asevarastoja ja raivaamme miinoja”, Zolotov sanoi.

Viktor Zolotov kuvattuna Kremlissä kesäkuussa 2018.

Putinin lähipiiri luonnollisesti palkitaan avokätisesti. Navalnyin paljastusten lisäksi entisen oligarkin ja Putinin vastustajan Mihail Hodorkovskin perustama Dossier Center on kertonut Zolotovin luksusmatkoista yksityislentokoneilla nuorine seuralaisnaisineen.

Zolotov rikastuu myös kansalliskaartin saamilla edullisilla ruokahuoltosopimuksilla.

Mutta Zolotoviin ei ole törky tarttunut.

Pietarilainen tutkiva toimittaja Dmitri Zapolsky syytti Zolotovia osallisuudesta useisiin korkean tason salamurhiin.

Mielenkiintoisin niistä on se, että Zolotov olisi osallinen entisen yhtiökumppaninsa Roman Tsepovin murhaan vuonna 2004 ja Aleksandr Litvinenkon murhaan kaksi vuotta myöhemmin. Litvinenko oli entinen KGB-agentti, joka murhattiin Lontoossa radioaktiivisella poloniumilla vuonna 2006.

Zapolskyn väitteiden mukaan Tsepovin murha olisi saattanut olla poloniumin käytön harjoittelua.

Zolotov ja Tsepov perustivat Pietarissa vuonna 1992 turvallisuuspalvelu Baltic Escortin. Tsepov liikkui vähintäänkin alamaailman liepeillä, ellei sitten epävirallisena linkkinä rikollisten ja hallinnon välillä.

Tsepov sai teetä juotuaan oireita, jotka vastasivat Litvinenkon oireita. Todisteita ei ole esitetty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat