Kiina lähettää diplomaatteja ensimmäistä kertaa vierailulle sotaa käyvään Ukrainaan

Kiinan ulkoministeriön mukaan matkan tarkoituksena on keskustella kaikkien osapuolien kanssa sodan poliittisesta ratkaisusta.

Ukrainalaiset sotilaat ajavat T-64-panssarivaunulla kohti rintamalinjaa lähellä Bahmutin kaupunkia.

Kiina lähettää delegaation vierailulle Ukrainaan, Venäjälle ja useaan Euroopan maahan, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoi perjantaina.

Ensi maanantaina alkavan matkan tarkoituksena on ulkoministeriön mukaan keskustella kaikkien osapuolien kanssa sodan poliittisesta ratkaisusta.

Kiina on peräänkuuluttanut rauhaa ja poliittista ratkaisua sodan ensimmäisestä päivästä lähtien, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Delegaatiota johtaa Kiinan Euraasian suhteiden erityisedustaja Li Hui. Hän työskenteli aiemmin vuosia Kiinan Venäjän suurlähettiläänä ja sai lähtiessään Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta ”ystävyyden mitalin”, uutistoimisto Reuters kertoo.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kiinalaisia diplomaatteja vierailee Ukrainassa Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa viime vuoden helmikuussa.

Kiina on pyrkinyt luomaan itsestään kuvaa riippumattomana neuvottelijana.

Helmikuun lopussa Kiina julkaisi suunnitelmansa Ukrainan ja Venäjän välisestä rauhasta. Suunnitelma ei ottanut tuulta siipiensä alle.

Kiina ei ole suostunut missään vaiheessa tuomitsemaan Venäjää sen hyökkäyksestä Ukrainaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan Euraasian suhteiden erityisedustaja Li Hui kättelemässä vuonna 2019. Li Hui työskenteli aiemmin vuosia Venäjän suurlähettiläänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat