Portugalin parlamentti hyväksyi eutanasian

Portugalin parlamentti hyväksyi eutanasian sallivan lain, joka mahdollistaa avustetun itsemurhan täysi-ikäisille, parantumattomasti sairaille maan kansalaisille.

Portugalin presidentti Marcelo Rebelo de Sousa on vastustanut eutanasian sallivan lain hyväksymistä.

Portugalin parlamentti hyväksyi perjantaina eutanasian sallivan lain, kertoo uutistoimisto AFP. Eutanasia on laillista vain harvoissa maissa. Euroopassa aktiivinen eutanasia on sallittu vain Hollannissa, Belgiassa, Luxemburgissa sekä viimeisimpänä Espanjassa.

Vastaisuudessa eutanasia on sallittu Portugalissa yli 18-vuotiaille parantumattomasti sairaille ihmisille, jotka kärsivät pitkäaikaisista ja voimakkaista kivuista. Eutanasian voi saada vain Portugalin kansalainen, eikä sitä voi siis myöntää maahan eutanasiaa varten matkustaville ihmisille.

Eutanasian salliva laki on hyväksytty Portugalin parlamentissa jo neljä kertaa viimeisen kolmen vuoden aikana. Katolisen maan istuva presidentti, konservatiivinen Marcelo Rebelo de Sousa, on kuitenkin aiemmin käyttänyt veto-oikeuttaan palauttaen lain takaisin parlamentin pöydälle.

Lopullinen laki hyväksyttiin vuosien väännön jälkeen perjantaina Portugalin parlamentissa, jossa on Sosialistisen puoleen enemmistö. AFP:n mukaan presidentillä on nyt viikko aikaa hyväksyä laki, joka voisi arvion mukaan astua voimaan ensi syksynä.

Oikaisu 20.5. kello 23:26: Jutusta poistettu kohta, jossa mainittiin virheellisesti eutanasian olevan avustettu itsemurha. Avustettu itsemurha ja eutanasia ovat eri asioita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat