Borrell: EU:n ulkoministerit seisovat Kiina-riippuvuuksien vähentämisen takana

EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell ja Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström painottivat ulkoministerien epävirallisen kokouksen jälkeen, että EU:n suhtautuminen Kiinaan riippuu myös maan suhtautumisesta Venäjän hyökkäyssotaan.

EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell (vas.) ja Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström pitivät tiedotustilaisuuden Ruotsissa.

EU-maiden ulkoministerit seisovat kriittisten Kiina-riippuvuuksien vähentämisen takana, kertoi EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell perjantaina. Borrell puhui tiedotustilaisuudessa Steningen linnalla Tukholman ulkopuolella yhdessä Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa EU-maiden ulkoministerien epävirallisen kokouksen jälkeen.

Borrell sanoi kysyttäessä, että näkemyksissä EU-alueen Kiina-politiikan yksityiskohdista voi olla eroja, mutta linjan riippuvuuksien vähentämisestä hyväksyvät kaikki.

”Meidän on tehtävä yhteistyötä Kiinan kanssa monilla rintamilla monissa asioissa. Ja samalla meidän on kilpailtava Kiinan kanssa ja vähennettävä riippuvuuksiamme, kun nämä riippuvuudet kasvavat liian suuriksi ja näyttävät riskialttiilta”, hän sanoi.

Sekä Borrell että Billström painottivat, että EU:n suhtautuminen Kiinaan riippuu myös siitä, miten Kiina käyttäytyy. Borrell sanoi, etteivät suhteet Kiinaan voi pysyä samanlaisina, jos se ei käyttäydy rakentavasti liittyen Venäjän hyökkäyssotaan.

Borrell myös sanoi, että EU:n suhtautuminen yhden Kiinan politiikkaan pysyy johdonmukaisena.

”Haluamme tehdä yhteistyötä Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa ylläpitääkseen status quon ja lieventääkseen jännitteitä Taiwanin salmessa, joka on tärkeä maailmankaupalle ja erityisesti meille.”

Kiinan ulkoministeri Qin Gang oli perjantaina vierailulla Norjassa, jossa hän varoitteli uutistoimisto AFP:n mukaan EU:ta viemästä tilannetta kylmän sodan kaltaisiin asetelmiin. Tämä vaurioittaisi hänen mukaansa vakavasti EU:n ja Kiinan välisiä suhteita ja yhteistyötä ja olisi vielä tuhoisampaa kuin aiemmin.

Toisena keskeisenä aiheena kokouksessa oli tuki Ukrainalle ja paine Venäjälle sen hyökkäyssodan takia. Borrell sanoi haluavansa lähettää Venäjän presidentille Vladimir Putinille selvän viestin.

”Ei ole, eikä tule olemaan väsymystä. Tuemme Ukrainaa niin paljon kuin Ukraina tarvitsee, niin kauan kuin tarvitaan.”

EU myös työstää parhaillaan yhdettätoista pakotepakettia Venäjälle. Billström sanoi siihen liittyen, että painetta Venäjää kohtaan pitää lisätä.

Paketin odotetaan kuitenkin ennen kaikkea tilkitsevän mahdollisuuksia kiertää jo aiemmin asetettuja pakotteita.

Ulkoministerien on määrä jatkaa huomenna keskusteluja yhdessä indopasifisen alueen ulkoministerien kanssa. Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ottaa osaa kokoukseen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat