Maahan­tuloa merkittävästi rajoittanut säännöstö ei enää voimassa, tilanne rauhallinen

Joe Bidenin poliittiset vastustajat ovat lietsoneet pelkoja siitä, että säännöstön poistumisen myötä Yhdysvaltoihin saapuisi valtava määrä ihmisiä.

Turvapaikkaa Yhdysvalloista tavoittelevia siirtolaisia Kalifornian San Diegossa 12. toukokuuta.

Tilanne Yhdysvaltain etelärajalla on pysynyt verrattain rauhallisena, kertovat useat kansainväliset mediat.

Siirtolaisten maahantuloa merkittävästi rajoittaneen säännöstön voimassaolo lakkasi perjantaina, minkä vuoksi rajan tilannetta on seurattu tarkasti. Presidentti Joe Bidenin poliittiset vastustajat ovat lietsoneet pelkoja siitä, että säännöstön poistumisen myötä maahan saapuisi valtava määrä ihmisiä.

Title 42 -nimellä kulkeneen ja presidentti Donald Trumpin aikana käyttöön otetun säännöstön nojalla siirtolaisia Yhdysvaltain etelärajalla estettiin saapumasta maahan koronaturvallisuuteen vedoten.

Meksikossa kymmeniätuhansia ihmisiä kokoontui rajalle siinä toivossa, että Yhdysvaltoihin pääsy olisi mahdollista säännöstön voimassaolon purkauduttua, kertoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tilanne oli monille hämmentävä, sillä Bidenin hallinto on pyrkinyt luomaan tilalle uuden maahantulon mallin. Siinä maahantulolupaa anotaan Yhdysvaltain ulkopuolella. Laittomasta maahantulosta seuraa sanktioita: karkotus, viiden vuoden maahantulo­kielto, ehkä rikossyyte.

Title 42:sta vastaavat sanktioinnit puuttuivat, joten monet yrittivät rajan yli Yhdysvaltoihin toistuvasti, BBC kertoo.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Alejandro Mayorkas korosti, että auki raja ei ole.

”Olemme valmiita humaanilla tavalla käymään läpi ihmisten tilanteet ja poistamaan maasta ne, joilla lailliset Yhdysvalloissa olon ehdot eivät täyty”, Mayorkas sanoi.

Uudessa mallissa maahanpääsyhakemuksia käsiteltäisiin sitä varten perustetuissa keskuksissa eri puolilla Latinalaista Amerikkaa. Rajalla on mahdollista varata aika viranomaistapaamiseen sovelluksen kautta.

”Suunnitelmamme vie jonkin aikaa, mutta se onnistuu”, Mayorkas vakuutti.

Kuluneen viikon aikana Yhdysvaltoihin on pyrkinyt päivittäin noin 10 000 ihmistä, paikalliset rajaviranomaiset ovat kertoneen yhdysvaltalaismedioille. Osa on ilmoittautunut suoraan rajaviranomaisille siinä toivossa, että heille myönnettäisiin eräänlainen armahdus eli lupa jäädä odottamaan oman maahantuloasian käsittelyä Yhdysvaltoihin.

Torstaina rajaviranomaisten huostassa oli noin 25 000 ihmistä, mikä ylittää viraston kyvyn majoittaa heitä.

Bidenin hallinnon maahantulomalli on ollut vastatuulessa ensi hetkistä. Osa Bidenin kannattajista pitää sääntöjä liian tiukkoina, kun taas vastustajat ovat väittäneet presidentin politiikan avaavan maan rajat.

Malli on joutunut heti testiin myös paikallisissa tuomioistuimissa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat