Saksalta tähän mennessä suurin apu­paketti Ukrainalle

Paketti sisältää muun muassa 30 Leopard 1 -taistelupanssarivaunua. Paketin arvo on 2,7 miljardia euroa.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius (toinen vasemmalta) ja Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen ukrainalaisjoukkojen kanssa harjoituspaikalla Klietzissä Saksassa 5. toukokuuta.

| Päivitetty

Saksa on pistänyt kasaan uuden, 2,7 miljardin euron arvoisen aseapupaketin Ukrainalle.

Paketti on tähän mennessä suurin, jonka Saksa on tarjonnut Ukrainalle Venäjän laajan hyökkäyssodan alettua viime vuoden helmikuussa, kertoo saksalaislehti Der Spiegel, joka kertoi paketista jo ennen vahvistusta.

”Toivomme kaikki, että tämä kamala ja laiton sota loppuu nopeasti. Valitettavasti loppu ei kuitenkaan häämötä, joten Saksa tukee Ukrainaa kaikin mahdollisin tavoin, niin kauan kuin tarve vaatii”, Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Paketti sisältää ainakin 30 Leopard 1 -taistelupanssari­vaunua, neljä Iris-T-ilma­puolustus­järjestelmää, 20 Marder-rynnäkkö­panssari­vaunua, 15 Gepard-ilma­torjuntapanssari­vaunua, yli 200 tiedustelulennokkia ja suuren määrän ammuksia.

Myös Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak vahvisti paketin sisällön lauantaina Telegram-kanavallaan.

”Kiitos liittolaisillemme”, Jermak kirjoitti.

Saksa oli vielä vuoden alussa ja viime vuonna hieman haluton tukemaan Ukrainaa kovin järeillä aseilla, koska se pelkäsi sodan eskaloitumista Ukrainan rajojen ulko­puolelle. Tammikuun lopulla Saksa kuitenkin heltyi lupaamaan Ukrainalle moderneja Leopard 2 -taistelu­panssari­vaunuja, joita pidetään maailman parhaimpiin kuuluvina.

Ukraina on viime aikoina saanut muiltakin liittolaisiltaan raskasta aseistusta. Muun muassa Britannia toimitti vastikään Ukrainalle pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia, jotka voivat kantaa yli 250 kilometrin päähän.

Yhdysvallat lupasi helmikuussa toimittaa Ukrainalle niin sanottuja GLSDB-ohjuksia (ground-launched small-diameter bombs), joiden kantama on noin 150 kilometriä. Washington Post -lehden tietojen mukaan niiden toimitus on kuitenkin venynyt loppuvuoteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat