Venäjä näyttää ampuneen omiaan alas Brjanskin alueella lähellä Ukrainan rajaa

Vahvistamattomien tietojen mukaan jopa neljä Venäjän ilma-alusta on pudonnut Brjanskin alueella lauantaina.

Venäläisen Su-34-lentokoneen jäänteiden väitetään palavan lähellä Starodubia lauantaina venäläisen internetmedia Mashin Telegram-kanavalla julkaistulla videolla.

| Päivitetty

Venäjän ilmatorjunta vaikuttaa ampuneen oman helikopterinsa ja mahdollisesti hävittäjälentokoneensa alas lauantaina lähellä Ukrainan rajaa mutta Venäjän puolella.

Vahvistamattomien tietojen perusteella Brjanskin alueella on pudonnut peräti neljä ilma-alusta: kaksi Mi-8-helikopteria sekä Suhoi Su-34- ja Su-35-hävittäjät.

Neljän ilma-aluksen menettäminen yhden päivän aikana olisi Venäjälle paha kolaus.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi kello 12.49 yhden helikopterin pudonneen ja kello 14.04 yhden Su-34 -hävittäjän pudonneen.

Virallisesti on vahvistettu vasta helikopterin putoaminen ja syyksi moottorivika.

Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden perusteella helikopteriin osuu ilmassa ammus, minkä jälkeen se räjähtää.

”Videoista on vaikea sanoa mitään varmaa, paitsi että kopteri ottaa osumaa ja tippuu”, sanoo HS:n faktantarkastaja John Helin.

Helikopteri putoamispaikaksi kerrotaan Klintsy, joka on noin 50 kilometrin etäisyydellä Venäjän ja Ukrainan rajalta. Helinin mukaan etäisyys rajasta viittaa siihen, että Venäjän ilmatorjunta on todennäköisin alasampuja.

”Teoriassa se voisi olla myös Ukrainan ilmataisteluohjus, koska videolla näkyy vain räjähdys, ja sitten se tippuu. Mutta noin syvällä [Venäjän puolella] se vaikuttaa epätodennäköiseltä”, Helin sanoo.

Venäläisen Kommersant-lehden mukaan kyse oli laivueesta, jonka oli tarkoitus mennä pommittamaan kohteita Tšernihivin alueella. Lehden mukaan alusten miehistöt kuolivat.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kuvaili Twitterissä tapausta ”oikeudeksi ja välittömäksi karmaksi”.

Oikaisu 13.5. kello 16.12. Kuvatekstissä kerrottiin Mi-8-helikopterin jäänteiden palavan, mutta kyse oli Su-34-lentokoneen jäänteistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat