Vaalitarkkailijat: Turkki ei täytä periaatteita demokraattisten vaalien järjestämiselle

Varhain maanantaina eri laskennat näyttivät päinvastaisia tilanteita presidentinvaalien ehdokkaille. Maanantaina päivällä vaalien toinen kierros näyttää todennäköiseltä. Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan Turkin vaaleissa oli vakavia puutteita.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan (vas.) äänesti Istanbulissa, ja vahvin vastaehdokas Kemal Kılıçdaroğlu Ankarassa Turkin sunnuntaisissa vaaleissa.

| Päivitetty

Ankara / Helsinki

Turkissa opposition presidenttiehdokkaan Kemal Kılıçdaroğlun johtaman CHP:n edustaja on vahvistanut maanantaina televisiolausunnossa Turkin presidentinvaalien siirtyvän toiselle kierrokselle. Hän ei haastanut alustavia tuloksia, joiden mukaan istuva presidentti Recep Tayyip Erdoğan sai suuremman äänisaaliin.

Turkissa oppositio syyttää presidentti Erdoğanin tukijoukkoja tahallisesta viivyttelystä sunnuntaina pidettyjen presidentin- ja parlamenttivaalien ääntenlaskennassa. Vaaleja on kuvattu historiallisiksi, koska niissä ratkaistaan Erdoğanin yli kaksikymmenvuotisen valtakauden jatkuminen.

Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 28. toukokuuta, vahvisti Turkin vaalilautakunta maanantaina. Toinen kierros järjestetään, kun yksikään ehdokas ei saanut yli 50 prosenttia äänistä.

Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan Turkin vaalit olivat kaukana rehdeistä ja demokraattisista vaaleista, vaikka mistään varsinaisista vaalitulosten väärentämisestä ei olekaan näyttöä.

Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailijoiden mukaan puutteita on useita: opposition edustajia on painostettu eikä vapaata lehdistöä ole, vaan tiedotusvälineet ovat pitkälti toimineet Erdoğanin AK-puolueen äänitorvina. Lisäksi vaalilautakunta ei ole toiminut läpinäkyvästi ja hallinto on väärinkäyttänyt yhteiskunnallisia voimavaroja vaalikampanjoinnissa, järjestöt kertoivat maanantaina arviossaan.

”Turkki ei täytä periaatteita demokraattisten vaalien järjestämiselle – – Turkki on kaukana rehellisten kampanjointiolosuhteiden luomisesta”, Euroopan neuvoston edustaja Frank Schwabe totesi tiedotustilaisuudessa.

Vaalitarkkailijat sanoivat kuitenkin ilahtuneensa turkkilaisten äänestysaktiivisuudesta, kun lähes 90 prosenttia äänioikeutetuista käytti ääntään.

”Tämä osoitti, että Turkin demokratia on osoittanut olevansa hämmästyttävän sinnikäs”, Schwabe sanoi.

Vaalitarkkailijoiden mukaan äänestyspäivä oli pääosin hyvin järjestetty, mutta esimerkiksi kevään maanjäristysalueilla ilmeni vaikeuksia ja äänestysprosentti jäi muusta maasta. Monella ei maanjäristysalueilla ollut mahdollisuutta äänestää.

Turkin oppositioliittouman ehdokas Kılıçdaroğlu totesi varhain maanantaina aamuyöllä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että satoja ääniuurnia on jätetty tahallaan vahvistamatta esimerkiksi Istanbulissa ja Ankarassa. Hänen mukaansa jotkut äänet on laskettu jopa yhteentoista kertaan.

”Älkää estäkö kansan tahdon toteutumista”, Kılıçdaroğlu totesi CHP-puolueen päämajassa Ankarassa tiedotustilaisuudessa, jota HS seurasi paikan päällä.

Erdoğan puhui kello kahden jälkeen aamuyöllä ja kertoi AK-puolueena ja tämän liittolaisten voittaneen enemmistön parlamenttivaaleissa. Hän sanoi itse olevansa valmis vaalien toiseen kierrokseen, jos sellainen tulisi, uutistoimisto Reuters kertoi.

Virallisesti Erdoğan oli saanut noin 49,5 prosenttia äänistä kun runsaat 99 prosenttia äänistä oli laskettu. Kılıçdaroğlun ääniosuus oli 45 prosenttia.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa vaadittua vähintään yli 50:tä prosenttia kaikista äänistä, menevät vaalit toiselle kierrokselle 28. toukokuuta.

Tällä hetkellä vaalien toinen kierros näyttää todennäköiseltä.

Oppositioon kuuluva Istanbulin pormestari Ekrem İmamoğlu totesi aiemmin omassa tiedotustilaisuudessaan, että virallinen Anadolu-uutistoimisto on ”vegetatiivisessa” tilassa ja sen numeroihin ei ole mitään luottamista. Juuri niitä lukuja monet Turkin viestimet käyttävät.

Imamoglu kutsui useaan oitteeseen opposition Kılıçdaroğlua Turkin uudeksi presidentiksi.

CHP:n oma ääntenlasku vaalipaikoilta kerättyjen tietojen perusteella näytti hieman ennen kello yhtä maanantaiaamuna, että Kılıçdaroğlu johti Erdoğania noin prosentein 49–45. Kolmannella ehdokkaalla Sinan Oğanilla oli noin 5,5 prosentin kannatus.

Opposition luvut olivat siis nurin niskoin verrattuna virallisiin lukuihin.

Erdoğanin johtaman AK-puolueen päämajassa Ankarassa luukutettiin jo sunnuntai-iltana musiikkia kovaan ääneen aivan kuin puolue olisi jo voittanut vaalit. Paikalla oli tuolloin muutamakymmentä ihmistä.

Oppositiopuolue CHP:n päämajan ulkopuolella joidenkin satojen ihmisten väkijoukko huusi demokratiaa tukevia iskulauseita ja tukea omalle ehdokkaalleen.

Äänestysvilkkauden on arvioitu hiponeen 90:ää prosenttia.

Lue lisää: Turkissa kansa lähti innolla äänestämään: ”Me vihaamme häntä”, sanoi 90-vuotias nainen Erdoğanista

Erdoğanin on pelätty tekevän vaikeasti peruttavaa tuhoa Turkin demokratialle, jos hän saisi yhä jatkaa presidenttinä. Hän on ajanut riippumattoman median ahtaalle ja alistanut oikeuslaitoksen ja muita hallintoelimiä käsikassaroikseen.

Hänen parin vuosikymmenen valtakaudellaan lukemattomat poliittiset vastustajat tai epäilyttävinä pidetyt ihmiset ovat joutuneet vankilaan tai muunlaisiin vaikeuksiin.

Äänestyspaikkana toimineessa koulussa Ankarassa oli vipinää sunnuntain äänestyksen aikana.

Ääntenlaskijat avasivat vaaliuurnan Kavaklidere koulun äänestyspaikalla Turkin pääkaupungissa Ankarassa.

Parlamenttivaalien tuloksia ei ole seurattu yhtä tarkasti, koska Erdoğan on muuttanut maansa presidentilliseksi järjestelmäksi ja riisunut parlamentin valtaa. Vastustajat syyttävät häntä diktatorisista otteista.

Jos Kılıçdaroğlu voittaisi, päättäisi se Erdoğanin pitkän poliittisen uran ja voisi johtaa rikossyytteisiin häntä sekä hänen lähipiiriään vastaan korruptiosta ja muista väärinkäytöksistä.

Turkin oppositiopuolueet ja monet kansalaisjärjestöt ovat lähettäneet yhteensä satojatuhansia tarkkailijoitaan vaaleihin valvomaan, ettei niissä tapahtuisi vilppiä. Tarkkailijat pyrkivät valokuvaamaan kaikki laskentalistat, kun ne on allekirjoituksilla vahvistettu.

Tietoja tuloksista odotettiin alun perin jo sunnuntai-iltana, mutta varhain maanantaina oli epäselvää, milloin tulos voisi valmistua.

Äänestäjiä Kavaklideren koululla Ankarassa.

Turkissa on pelätty väkivaltaisuuksia, kävi vaaleissa miten tahansa. Kılıçdaroğlu on aiemmin neuvonut kannattajiaan olemaan provosoitumatta ja pysyttelemään kodeissaan sen jälkeen, kun he ovat käyneet äänestämässä.

Erdoğan julisti perjantaisessa kampanjapuheessaan Istanbulissa, että tarvittaessa hänen kannattajansa ”puolustavat henkeen ja vereen Turkin vapautta ja tulevaisuutta”, jos sitä vastaan hyökätään.

Hän viittasi puheessaan myös vallankaappausyritykseen Turkissa vuonna 2016, jolloin noin 250 ihmistä kuoli Erdoğanin käskettyä kannattajansa kaduille puolustamaan vaaleilla valittua hallintoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat