Valtaosa Suomen turkkilaisista äänesti oppositio­ehdokasta

Esimerkiksi Ruotsissa Kılıçdaroğlu voitti täpärästi. Suurin osa Saksan, Belgian ja Ranskan turkkilaisista äänesti Erdoğania.

Istuvan presidentin vahvin haastaja Kemal Kılıçdaroğlu keräsi Suomen turkkilaisten ääniä.

Suomessa asuvat Turkin kansalaiset äänestivät ylivoimaisesti eniten opposition ehdokasta Kemal Kılıçdaroğlua Turkin presidentinvaaleissa.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin haastavaa Kılıçdaroğlua äänesti lähes 73 prosenttia Suomessa asuvista, äänioikeutetuista Turkin kansalaisista, selviää Haber Türk -lehden koostamista virallisista alustavista tuloksista. Erdoğanille äänensä antoi Suomessa vain hieman yli 23 prosenttia äänestäjistä.

Turkkilaisnationalisti Sinan Oğania äänesti alle kolme prosenttia ja myöhemmin vaaleista vetäytynyttä Muharrem İnceä vain noin prosentti äänestäjistä.

Turkin presidentinvaalit saivat turkkilaiset sankoin joukoin uurnille myös ulkomailla: äänestysprosentti hipoi myös ulkomailla lähes 88:aa prosenttia.

Lue lisää: Tutkija: Erdoğanin pää­vastustajaa odottaa hankala toinen vaali­kierros

Tulokset vastaavat aiempia Turkin vaalien tuloksia, joissa Suomessa asuvat turkkilaiset ovat tyypillisesti äänestäneet oppositiota, erityisesti kurdeja edustavia puolueita. Myös sunnuntain parlamenttivaaleissa Suomesta ääniä meni eniten kurdijohtoiselle HDP-puolueelle sekä Kılıçdaroğlun oppositioliittoumalle.

Myös Ruotsissa Kılıçdaroğlu sai enemmän ääniä kuin Erdoğan, mutta paljon niukemmalla erolla. Kılıçdaroğlua äänesti noin 53 prosenttia Ruotsin turkkilaisista, ja noin 44,5 prosenttia äänesti Erdoğania.

Esimerkiksi Saksassa, Belgiassa ja Ranskassa Erdoğania kannatti selvä valtaosa maissa asuvista Turkin kansalaisista.

Turkin Suomen-suurlähetystö avasi äänestyksen turkkilaisille Helsingissä jo toukokuun alussa. Ensimmäisenä äänestyspäivänä eli vappupäivänä pitkä jono kiemurteli Albertinkadulla koko päivän, kun turkkilaiset kävivät äänestämässä.

Suomessa asuu viime vuoden tietojen mukaan yli 6 700 Turkin kansalaista. Lukumäärä on noussut hieman vuosi vuodelta.

Alustavien tulosten mukaan Erdoğan ja Kılıçdaroğlu jäivät molemmat ensimmäisellä kierroksella voittoon vaadittavista yli 50 prosentin äänisaaliista. Vaalien toinen kierros järjestetään 28. toukokuuta, mutta ulkomailla asuvat Turkin kansalaiset äänestävät ennakkoon.

Turkin virallisen vaalilautakunnan (YSK) aamupäivällä julkistamien tulosten mukaan Erdoğan oli saamassa 49,4 prosenttia äänistä, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Kılıçdaroğlu oli saamassa noin 45 prosentin ääniosuuden.

Oppositio vahvisti maanantaina vaalien menevän toiselle kierrokselle ja tulosten tuskin muuttuvan sen jälkeen, kun loput muutamasta sadasta jäljelle jääneestä vaalilippaastakin on laskettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat