Ukrainan saamat Storm Shadow -ohjukset ovat ideaali lisä, arvioi eversti

Ukraina tarvitsee ilmatorjunta-aseita luodakseen paikallisen ilmaylivoiman vasta­hyökkäyksessään, arvioi eversti evp Ahti Lappi HS:n Ukraina-studiossa.

| Päivitetty

Venäjä teki tiistain vastaisena yönä useita iskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Iskuja tehtiin useasta suunnasta käyttämällä ainakin lennokkeja ja risteilyohjuksia, mutta mahdollisesti myös ballistisia ohjuksia. HS:n Kiovassa asuva avustaja Kateryna Tyhnenko kertoo videoviestissään, että hyökkäys oli niin voimakas, että yli vuoden ajan sotaa käyneen kaupungin asukkaat hakeutuivat pommisuojiin.

Ukrainan ilmatorjunta kuitenkin toimi, ja se kertoi ampuneensa alas 18 ohjusta, mukaan lukien kuusi hypersoonista Kinžal-ohjusta. Ukraina sai huhtikuussa ensimmäiset yhdys­valtalais­valmisteiset Patriot-ilma­torjunta­järjestelmänsä.

Mitä tämä kertoo Ukrainan ilmapuolustuksen tilasta?

”Jos tiedot ovat totta, niin kyllä Ukrainan ilmapuolustus on onnistunut aika hyvin”, arvioi eversti evp Ahti Lappi HS:n Ukraina-studiossa.

Ahti Lappi.

Lapin mukaan Ukraina tarvitsee ilma­puolustusta odotetun vasta­hyökkäyksensä suojaksi.

”Yleensä se on niin, että maavoimien joukkojen puolustus hoidetaan ilma­torjunta­yksiköillä, jotka seuraavat joukkoja. Ukraina tarvitsee hyökkäys­joukkojen tueksi liikkuvia ilmatorjunta­yksiköitä.”

Venäjä kohdisti Kiovaan useita iskuja tiistain vastaisena yönä.

Viime viikolla selvisi, että Britannia oli toimittanut Ukrainaan pitkän kantaman Storm Shadow -ohjuksia.

Ohjusten kantama on ainakin 250 kilometriä eli huomattavasti enemmän kuin Ukrainan armeijaa suuresti auttaneilla Himars-ohjuksilla. Teoriassa Storm Shadow’n kantama riittäisi oikeasta paikasta laukaistuna kattamaan koko Krimin niemimaan jo tämän hetkisessä rintama­tilanteessa.

Eversti Lapin mukaan ohjukset ovat siinä suhteessa Ukrainalle ideaaleja, että Ukraina pystyy laukaisemaan niitä matalalta ja valitsemaan tärkeitä kauempanakin olevia sotilaskohteita: ammusvarastoja, sotilastukikohtia ja lentokenttiä.

”Se heikentää vastapuolen liikuntakykyä, huoltokykyä ja toimintakykyä. Ukraina on nyt ilmeisesti saamassa sellaista suorituskykyä, jota se on kaivannutkin.”

Britannia on toimittanut Ukrainalle pitkän kantaman Storm Shadow -ohjuksia. Myös Ranska on sanonut toimittavansa samanlaisia Scalp-ohjuksia.

Hävittäjätoimituksia Lappi pitää haasteellisempana. Erityisesti F-16-hävittäjä on Ukrainalle uudenlainen hävittäjä­tyyppi, eikä Lappi pidä niiden toimitusta lyhyellä aikavälillä edes mahdollisena.

Lapin mukaan hävittäjistä on eniten hyötyä vastapuolen hävittäjien torjunnassa, mutta niitä voitaisiin mahdollisesti käyttää myös hyökkäyksen tueksi ja joukkojen ilmasuojaksi. Varsinkin vasta­hyökkäykseen lähdettäessä Ukrainan olisi tärkeää saada ainakin paikallisesti ilma­ylivoima.

”Paikallinen ylivoima voidaan saada myös ilmatorjunta-aseilla.”

Puheet Ukrainan pitkään odotetusta vasta­hyökkäyksestä kiihtyivät viime viikolla, kun Ukrainan armeijan raportoitiin edenneen jopa kaksi kilometriä Bahmutin alueella ja pyrkivän saartamaan kaupunkia.

HS:n Ukraina-asiantuntijan John Helinin mukaan Ukraina on tehnyt vastahyökkäyksiä erityisesti kaupungin laidalla, vaikka Venäjä näyttääkin yhä edenneen kaupungin keskustassa.

”Kyllä tämä todennäköisesti jonkinnäköinen vasta­hyökkäyksen alku on. Näyttää siltä, että Venäjän talvinen offensiivi on tullut päätökseensä ja Ukraina alkaa ottamaan vahvemmin aloitetta sodasta”, arvioi Helin.

Helinin mukaan vastahyökkäys­vaihe jatkunee pitkälle kesään pienempinä hyökkäyksinä eri seuduilla, jotka sitovat Venäjän joukkoja, ennen kuin Ukraina käynnistää suuremman vasta­hyökkäyksen. Sen on pitkään ajateltu kohdistuvan Zaporižžjan seudulle Etelä-Ukrainassa.

Ukraina onnistui viime viikolla valtaamaan takaisin osia Bahmutin kaupungista.

Oikaisu 18.5. kello 14.06: Muokattu kohtaa, jossa kerrottiin Storm Shadow -ohjusten kantamaksi ”jopa” 250 kilometriä. Vaihdettu muotoon ”ainakin”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat