Ukrainan mukaan Venäjä olisi käyttänyt jo suuren osan pelätyistä Kinžal-ohjuksistaan

Ukraina kertoi tiistaina onnistuneensa ampumaan alas jopa kuusi venäläistä Kinžal-ohjusta. Tämä on jo toinen kerta toukokuun aikana, kun Ukraina väittää ampuneensa alas kinžaleja.

| Päivitetty

Venäjä teki maanantain ja tiistain välisenä yönä useita ilmaiskuja kohti Kiovaa, kertoivat ukrainalaisviranomaiset.

Ukrainan asevoimien komentajan Valeri Zalužnyin mukaan Ukraina onnistui kokonaisuudessaan ampumaan alas kaikki 18 Venäjän ohjusta, joista kuusi oli pelättyjä hypersoonisia Kinžal-ohjuksia.

Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat kehui brittilehti The Guardianin artikkelissa Ukrainan länsimailta saamaa tehokasta ilmapuolustusta.

”Kinžal X-47 -ohjukset, jotka aiemmin terrorisoivat meitä, eivät ole enää niin pelottavia”, Ihnat sanoi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tiistai-iltana ei ollut vielä tiedossa, mitä länsimaista asetta Ukraina käytti kinžalien tuhoamiseen.

Kinžalit ovat olleet Venäjän presidentin Vladimir Putinin ylpeyden aihe.

”Se [Kinžal-ohjus] on lyömätön kaikkia olemassa olevia ja tulevia ohjustorjunta- ja ilmapuolustusjärjestelmiä vastaan”, Putinin sanoi vuonna 2018, kun hypersoonista ohjusta esiteltiin.

Tämä on jo toinen kerta toukokuun aikana, kun Ukraina väittää ampuneensa alas venäläisiä Kinžal-ohjuksia.

Viikko sitten Ukraina kertoi ampuneensa alas yhden Kinžalin Patriot-järjestelmällään, ja nyt Ukraina kertoo ilmatorjuntansa ampuneen alas jopa kuusi Kinžal-ohjusta tiistain vastaisena yönä.

”Vihollinen on käyttänyt suhteellisen suuren osa niistä”, Ihnat totesi The Guardian -lehdelle.

Ihnatin mukaan Venäjällä on ollut Kinžaleja varastoissaan vain 50 kappaletta. Määristä on kuitenkin suurta epävarmuutta: esimerkiksi The New York Times kertoi viime viikolla Ukrainan ilmavoimien kertoman perusteella, että Venäjä olisi käyttänyt jo 50 Kinžalia.

Myös maaliskuussa Ukraina kertoi Venäjän iskeneen yhden vuorokauden aikana kuudella Kinžal-ohjuksella. Venäjä myös vahvisti käyttäneensä niitä iskuissaan.

Tuolloin Ukrainalla ei ollut vielä käytössään yhtä tehokasta länsimaista ilmapuolustusta kuin nyt.

Venäjä puolestaan väitti tiistaina tuhonneensa Kinžal-ohjuksella Ukrainan Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän.

Yhdysvaltalaisen virkamiehen mukaan Venäjän isku aiheutti vaurioita Patriot-ilmatorjuntajärjestelmälle, mutta järjestelmä ei kuitenkaan tuhoutunut, CNN kertoi tiistaina.

Yhdysvallat arvioi parhaillaan, kuinka pahasti järjestelmä vaurioitui. Arvioinnin jälkeen voidaan päättää, pitääkö järjestelmä palauttaa Yhdysvaltoihin korjattavaksi vai voivatko ukrainalaiset korjata sen paikan päällä.

Patriot on yksi kehittyneimmistä ilmapuolustusjärjestelmistä maailmassa. Ukraina sai niitä käyttöönsä huhtikuussa.

Kiovan sotilashallinnon mukaan maanantaina ja tiistain välisen yön isku maan pääkaupunkiin oli poikkeuksellinen, koska siinä käytettiin paljon ohjuksia hyvin lyhyessä ajassa. Isku oli jo kahdeksas Venäjän isku Kiovaan toukokuun aikana, sotilashallinnon johtaja Serhi Popko sanoi Telegram-viestipalvelussa.

Viranomaiset kertoivat tiistaina aamuvarhaisella, että alas ammuttujen kohteiden jäännöksiä olisi pudonnut ainakin neljälle Kiovan alueelle.

Kiovan sotilashallinnon mukaan osia putosi Obolonskyin, Ševtšenkivskyin, Solomjanskyin ja Darnytskyin alueille. Kiovan pormestari Vitali Klytško kertoi, että taivaalta pudonneet jäännökset sytyttivät tuleen autoja ja vaurioittivat rakennusta Solomjanskyin alueella. Ainakin kolmen ihmisen sanottiin loukkaantuneen.

Jäännöksiä putosi Klytškon mukaan myös Kiovan eläintarhaan Ševtšenkivskyin alueelle. Tarhan eläimet tai työntekijät eivät loukkaantuneet.

Ohjusräjähdys Kiovan taivaalla 16. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat