Kiina patistaa suurlähetystöjä Pekingissä poistamaan tuen merkit Ukrainalle

Ukrainassa odotettiin korkea-arvoisen kiinalaisdiplomaatin vierailua.

Britannian suurlähetystössä Pekingissä nostettiin maan oman lipun rinnalle Ukrainan lippu 25. helmikuuta 2022, päivä Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

| Päivitetty

Kiina on vaatinut Pekingissä olevia ulkomaiden suurlähetystöjä poistamaan niiden edustalta esimerkiksi Ukrainan liput sekä tekstit, joissa tuetaan Ukrainaa, kertoo japanilainen Kyodo-tietotoimisto. Kiinan mukaan kyse on ”poliittisesta propagandasta”.

Kiinan suurlähetystöille osoittaman kirjelmän mukaan suurlähetystöjen muureja ei tulisi käyttää propagandatarkoituksiin, koska suurlähetystöjen tulee ”välttää konfliktien syntymistä valtioiden välille”. Kirjeessä myös muistutettiin, että Kiinassa olevien suurlähetystöjen ja kansainvälisten järjestöjen on noudatettava kiinalaisia lakeja ja säännöksiä.

Länsimaiden lähetystöistä hyvin monet näyttävät Pekingissä tukeaan Ukrainalle. Myös Suomen lähettilään asunnon aidassa on kyltti, jossa on Suomen ja Ukrainan liput vierekkäin. Kyltin näkee hyvin kadulle.

Ukrainassa odotettiin tiistaina korkea-arvoista kiinalaisdiplomaattia Li Huita, jonka oli määrä saapua kaksipäiväiselle vierailulle ja edistämään Kiinan välityspyrkimyksiä Ukrainan sodassa. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Nimettömänä esiintyneet ukrainalaislähteet vakuuttivat, että Ukraina tulee pitämään kiinni asemastaan keskusteluissa.

”Presidentti on jo aikaisemmin todennut Vatikaanille, että emme tarvitse välitystä sen itsensä vuoksi. Jos sota yritetään lopettaa kompromissiin Ukrainan kustannuksella, se ei tule onnistumaan”, lähde vakuutti.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Kiinan johtaja Xi Jinping keskustelivat viime kuussa puhelimitse ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan yli vuosi sitten.

Li on korkea-arvoisin kiinalaisedustaja, joka on vieraillut Ukrainassa sen jälkeen kun sota alkoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat