Oikeudenkäynti ääri­oikeistolaisen ryhmän jäseniä vastaan alkaa

Kidnappaamista suunnitelleiden on kerrottu vastustaneen Saksan koronarajoituksia.

Poliisit valvoivat 7. joulukuuta Frankfurtissa taloa, johon oli tehty ratsia äärioikeistolaisryhmän terroriepäilyyn liittyen.

Saksassa alkaa tänään oikeuskäsittely jutussa, jossa äärioikeistolaisen liikkeen jäseniä syytetään maan terveysministerin Karl Lauterbachin kidnappauksen suunnittelusta.

Poliisi esti kyseisen suunnitelman viime vuoden huhtikuussa. Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan syytettyinä on neljä miestä ja yksi nainen. Lehden mukaan heitä syytetään myös liittovaltion hallituksen kaatamisen suunnittelusta.

Lauterbachin kidnappaamista suunnitelleiden on kerrottu vastustaneen Saksan koronarajoituksia.

Syytetyt kuuluvat niin sanottuun Reichsbürger-ryhmittymään (suom. valtakunnankansalaiset). Siihen kuuluu useita liikkeitä, jotka kaikki vastustavat Saksan nykyhallintoa. Ryhmittymään kuuluu muun muassa äärioikeistolaisia, salaliittoteoreetikkoja ja asekiihkoilijoita. Siihen uskotaan kuuluvan myös entisiä sotilaita ja poliiseja.

Kumousta valmistellessaan ryhmä on hankkinut aseita, järjestänyt ampumakoulutusta sekä pyrkinyt haalimaan uusia jäseniä erityisesti poliisien ja sotilaiden joukosta.

”Valtakunnankansalaisia” pidettiin aiemmin lähinnä tyytymättömien ihmisten kummajaisjoukkona, mutta sittemmin ryhmittymän on arvioitu muodostavan yhä pahemman uhkan Saksan turvallisuudelle.

Syyttäjä on kertonut, että yksi ryhmän jäsenistä on pienen aatelissuvun jäsen, ”prinssi”, joka oli määrä nimittää ”vallankaappauksen jälkeen Saksan uudeksi johtajaksi”.

Äärioikeistolaista liikehdintää on pidetty Saksassa jo useiden vuosien ajan pahimpana uhkana maan sisäiselle turvallisuudelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat