Kymmeniä kuollut väki­valtaisuuksissa Nigeriassa – Myös USA:n saattueen kimppuun hyökättiin

Plateaun osavaltiossa ainakin 30 ihmistä kuoli paimenten ja maanviljelijöiden välisissä yhteenotoissa. Yhdysvaltain saattue joutui hyökkäyksen kohteeksi Anambrassa, jossa separatistit ovat lisänneet iskujaan.

Nigeriassa ainakin 30 ihmistä on kuollut paimenten ja maanviljelijöiden välisissä yhteenotoissa maanantaina, kertovat paikallisviranomaiset.

Keski-Nigeriassa sijaitseva Plateaun osavaltio on alueella, joka jakaa muslimienemmistön asuttaman pohjoisen ja pääasiassa kristittyjen asuttaman etelän.

Osavaltion viestintäedustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, että paimenet ovat usein muslimeja ja maanviljelijät pääasiassa kristittyjä.

Poliisin tiedottajan mukaan syyllisiä etsitään yhä. Viranomaisten tavoitteena oli varmistaa, että syylliset ”neutralisoidaan” tai mahdollisuuksien mukaan pidätetään.

Alueelle asetettiin vuorokauden mittainen ulkonaliikkumiskielto, jotta kriisi ei laajenisi myös muille alueille.

Maan luoteis- ja keskiosissa on lisääntynyt laajempi rikollisuus, johon liittyy raskaasti aseistetta jengejä.

Huhtikuussa lähes 50 ihmistä kuoli asemiesten hyökättyä Benuen osavaltiossa sijaitsevaan kylään. Paikallisviranomaiset syyttivät väkivaltaisuuksista paimenia.

Tiistaina aseistetut hyökkääjät surmasivat neljä Yhdysvaltain autosaattueessa matkustanutta ihmistä Anambran osavaltiossa eteläisessä Nigeriassa. Lisäksi asemiehet sieppasivat kolme, kertoivat muun muassa AFP ja Reuters.

Iskussa kuoli kaksi liikkuvan poliisin jäsentä sekä kaksi Yhdysvaltain konsulaatin työntekijää, kertoi poliisin edustaja Ikenga Tochukwu AFP:n mukaan. USA:n kansalaisia ei ollut uhrien joukossa. Hyökkääjät kaappasivat saattueesta kaksi poliisia sekä kuljettajan ennen kuin turvallisuusjoukot ehtivät paikalle.

Uutistoimistojen mukaan Valkoisen talon tiedottaja John Kirby vahvisti tapahtuneen tiistaina.

Alueella toimivat separatistijoukot ovat viime vuosina lisänneet iskujaan. Kohteina ovat usein poliisi sekä hallituksen rakennukset.

Nigerian viranomaiset ovat syyttäneet iskuista Biafran itsenäisyyttä ajavaa IPOB-liikettä. Liike on toistuvasti kiistänyt olevansa vastuussa väkivaltaisuuksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat