Prigožin näytti videolla yhdysvaltalaisen ruumista: ”Laitamme arkkuun Amerikan lipun kanssa”

Kuollut on tunnistettu Yhdysvaltain erikoisjoukkojen veteraaniksi, joka oli amerikkalaismedian mukaan tekemässä humanitääristä työtä. Prigožin väitti miehen ampuneen hänen joukkojaan.

Kuvankaappaus Wagnerin Telegram-kanavalla julkaistulta videolta, jossa Jevgeni Prigožin (oik.) ja Wagner-taistelijat näyttävät tutkivan amerikkalaismiehen henkilöpapereita.

Ukrainan joukoissa taistellut Yhdysvaltain kansalainen on kuollut Bahmutissa, venäläisen yksityisarmeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin väitti tiistaina julkaistulla videolla.

Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN ja uutistoimisto AFP.

CNN ja The Idaho Statesman -lehti ovat vahvistaneet kuoleman ja selvittäneet kuolleen henkilöllisyyden. Hän on tiettävästi 45-vuotias Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukkojen veteraani Nick Maimer, joka oli ollut vuoden verran Ukrainassa vapaaehtoistyössä.

Wagnerin Telegram-kanavalla julkaistussa videossa Prigožin kulkee sotilaidensa kanssa yöaikaan ulkona räjähdysten kaikuessa taustalla.

Siitä, missä ja milloin video on kuvattu, ei ole tarkkaa tietoa. CNN:n mukaan Kremliä tukeva venäläinen sotaseuraaja Aleksandr Simonov väitti kuvauspaikan olevan Bahmutin länsiosissa.

Videolla Prigožin miehineen saapuu raunioissa makaavan ruumiin luo.

”Hän tuli tapaamaan meitä. Yhdysvaltain kansalainen”, Prigožin sanoo.

Sitten hän näyttää kameralle papereita, jotka näyttävät henkilöllisyystodistuksilta.

”Lähetämme hänet takaisin Yhdysvaltoihin. Laitamme hänet arkkuun Amerikan lipun kanssa. Kunnioituksella, koska hän ei kuollut isoisänä sängyssä vaan sodassa”, Prigožin sanoo AFP:n mukaan.

Prigožin esittelee videolla miehen henkilöpapereita. Mies on sittemmin tunnistettu Nick Maimeriksi.

CNN:n mukaan Prigožin sanoi yhdysvaltalaisen ampuneen hänen joukkojaan kohti ja kuolleen taistelussa. CNN ja AFP eivät ole kumpikaan pystyneet varmistamaan videon aitoutta.

Yhdysvaltain ulkoministeriöstä ei vahvisteta Prigožinin väitettä, CNN kertoo, mutta ministeriössä ollaan uutiskanavan mukaan ”tietoisia raporteista” ja ”lisätietoja asiasta etsitään”.

Ulkoministeriön edustaja sanoi tiistaina, että ministeriöllä on ”äärimmäisen rajallisesti” keinoja vahvistaa tietoja Yhdysvaltain kansalaisten raportoiduista kuolemista Ukrainassa. Edustaja lisäsi, ettei yhdysvaltalaisten tulisi matkustaa Ukrainaan.

Kuolleen miehen tunnistivat Nick Maimeriksi The Idaho Statesmanin mukaan tämän setä Paul Maimer sekä entinen Yhdysvaltain armeijan upseeri Perry Blackburn, Ukrainassa toimineen hyväntekeväisyysjärjestö AFG Freen perustaja. Maimer työskenteli järjestölle Ukrainassa.

Blackburnin mukaan Maimer ja muut järjestön vapaaehtoiset keskittyivät taistelujen sijaan Ukrainassa humanitaariseen apuun, kuten ihmisten evakuoimiseen taistelualueilta sekä ruuan ja lääkkeiden toimitukseen ukrainalaissotilaille.

Blackburn kertoo CNN:lle, että Maimer oli tällä viikolla Bahmutissa rakennuksessa, joka sortui tykistöiskussa. Maimerin kanssa olleet ukrainalaiset uskoivat hänen joko jääneen rakennukseen loukkuun tai kuolleen tykistötuleen.

”Suurin osa amerikkalaisista ja ukrainalaisista pääsi sortuvasta talosta pakoon. Valitettavasti Nick ei päässyt”, Maimerin Ukrainassa oleva ystävä kertoi uutiskanavalle.

CNN:n mukaan Maimer palveli Yhdysvaltain armeijassa yli 20 vuotta ennen eläköitymistään vuonna 2018. Hänet palkittiin palvelusaikanaan useilla ansiomerkeillä.

Maimer saapui Ukrainaan keväällä 2022. Hän julkaisi Ukrainassa ollessaan joitakin Facebook-videoita, joista eräässä hän kertoi muun muassa kouluttaneensa Ukrainan armeijan reserviläisiä taisteluita varten.

Maimer ei ole ensimmäinen Ukrainan sodassa kuollut yhdysvaltalainen. CNN uutisoi 22-vuotiaan vapaaehtoistaistelijan kuolemasta viime kuussa, uutistoimisto AP taas tammikuussa Seal-erikoisjoukkojen entisestä jäsenestä, joka oli tuolloin vähintään kuudes Ukrainassa kuollut amerikkalainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat