Euroopan neuvoston huippu­kokous Islannissa jatkuu, Niinistö paikalla

Kokouksessa muun muassa perustetaan Ukrainan sodan vahinkorekisteri.

Georgian pääministeri Irakli Garibašvili, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Alan Karis kokouksen avajaisissa maanantaina.

| Päivitetty

Euroopan neuvoston kaksipäiväinen huippukokous päättyy tänään Islannin Reykjavíkissa. Kokouksen julkilausumalta odotetaan vahvaa tuen ilmausta Ukrainalle.

Huippukokouksessa myös perustetaan Venäjän hyökkäyssodan kansainvälinen vahinkorekisteri. Suomesta tulee yksi rekisterin perustajajäsenistä. Rekisteri kerää ja taltioi sodan aiheuttamia vahinkoja koskevat vaateet ja niihin liittyvät todisteet.

Suomea huippukokouksessa edustaa presidentti Sauli Niinistö.

”Uskon, että varsin yksimielisinä me tulemme toteamaan, että rauha on kaikkein tärkein asia kaikille ihmisille ja että Ukraina saa kaiken mahdollisen tuen taistellessaan rauhan puolesta”, Niinistö sanoi saapuessaan huippukokoukseen.

Varsinaista aseellista tukea Reykjavíkista ei ole odotettavissa, sillä Euroopan neuvosto ei ole turvallisuusorganisaatio.

Niinistö nosti esiin Euroopan neuvoston merkityksen sääntöpohjaisuuden varjelijana ja ihmisoikeuksien, demokratian ja laillisen järjestyksen ylläpitäjänä. Hän uskoi, että näiden periaatteiden tärkeys nousee huippukokouksessa vahvasti esille.

Vuonna 1949 perustetussa Euroopan neuvostossa on 46 jäsenmaata, muun muassa kaikki EU-maat. Venäjä erotettiin järjestöstä viime vuonna hyökkäyssodan takia.

Islannin huippukokous on vasta Euroopan neuvoston historian neljäs huippukokous. Kokouksessa on tarkoitus tarkastella Ukrainan sodan aiheuttaman turvallisuustilanteen muutoksen vaikutuksia ihmisoikeuksien ja demokratian näkökulmasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat