Zaharova: Suomea oli varoitettu – Ulko­ministeriö selvittää Venäjän väitteitä

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kommentoi Suomen Venäjän-edustustojen venäläisten pankkitilien jäädyttämistä tiedotustilaisuudessaan Moskovassa keskiviikkona iltapäivällä.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova vahvisti tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona iltapäivällä, että Venäjä on jäädyttänyt Suomen Venäjän-edustustojen tilit.

| Päivitetty

Moskova

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova vahvisti tiedotustilaisuudessaan Moskovassa keskiviikkona, että Venäjä on jäädyttänyt Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Pietarin-pääkonsulaatin venäläiset pankkitilit.

Zaharova sanoi, että kyse on vastatoimesta. Zaharovan mukaan Venäjän edustustot Suomessa voivat käyttää tiliä vain yhdessä suomalaisessa pankissa. Zaharova ei alustuksessaan kertonut tarkemmin asiasta tai mistä pankista on kyse.

”Olemme ottaneet asian toistuvasti esille ja pyytäneet Suomea purkamaan rajoitukset. Olemme myös varoittaneet useammin kuin kerran, että joudumme ryhtymään vastatoimiin, jos tilanne ei ratkea. Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan ole tehneet mitään asian ratkaisemiseksi.”

Zaharova vetosi lausunnossaan Wienin yleissopimukseen diplomaattisuhteista. Hän sanoi, että Suomen lähestymistapa Venäjän edustustoja koskevassa asiassa ei ole ollut rakentava.

”Se on vastoin isäntämaan velvollisuutta varmistaa ulkomaisen edustuston normaali toiminta”, hän viittasi Wienin yleissopimukseen.

Suomi on niin ikään vedonnut Wienin yleissopimukseen kommentoidessaan tiliensä jäädyttämistä Venäjän suuntaan. Suomen ulkoministeriö tiedotti Venäjän-edustustojensa tilien jäädyttämisestä keskiviikkona, vaikka ne oli jäädytetty jo huhtikuun lopussa.

”Ihmeellistä, että kun Suomi ryhtyi kommentoimaan tätä tilannetta, he unohtivat täysin oman toimintansa Venäjän diplomaattisia edustustoja kohtaan. Kuinka muisti onkaan lyhyt.”

Myös Venäjän suurlähetystö Suomessa julkaisi asiasta tiedotteen omilla verkkosivuillaan. Tiedotteessa suurlähetystö kertoo tarkemmin perusteluita vastatoimelleen.

”Saamme käyttää vain yhtä pankkia, Nordeaa, ja kaikkien siirtojen suorittaminen suurlähetystön tilille edellyttää pitkäkestoista hyväksymisprosessia, josta lisäksi peritään 5 000 euron käytännössä ’kieltävä’ maksu siirron summasta riippumatta.”

Suurlähetystön mukaan Suomen suurlähetystölle Moskovassa on vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti annettu mahdollisuus käyttää venäläistä VTB-pankkia.

”Nyt, kuten sanotaan, pallo on Suomen puolella”, tiedotteessa todetaan.

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin HS:lle, ettei asiaa kommentoida keskiviikkoiltana. Ulkoministeriöstä kuitenkin kerrotaan, että Zaharovan ja suurlähetystön väitteitä selvitetään.

Suomi on lähettänyt tilien jäädyttämisestä Venäjälle nootin. Venäjä puolestaan antoi Suomelle nootin huhtikuussa, kun Suomi jäädytti Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen tontin ja rakennukset Helsingissä.

Suomen valtion ulosotto oli jäädyttänyt keväällä myös tiede- ja kulttuurikeskuksen varoja. Keskus on niin ikään Nordean asiakas.

Ulosottolaitos yllättäen perui Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen jäädytyksen Venäjän nootin jälkeen 19. huhtikuuta. Peruutuksen perusteena oli se, että Venäjän valtio ei ole pakotelistattuna.

Suomi sai tiedon Venäjän-edustustojensa tilien jäädyttämisestä 27. huhtikuuta.

Kropotkinski pereulok -kadulla Moskovan keskustassa sijaitseva Suomen suurlähetystö näytti keskiviikkona yhtä rauhalliselta kuin aina ennenkin.

Suomen Moskovan-suurlähetystön työskentely on jatkunut ainakin ulkoisesti tavalliseen tapaan, vaikka edustuston tilit on jäädytetty Venäjällä.

Keskiviikkona suurlähetystö vaikutti ulkoa Kropotkinski pereulok -kadulta tarkasteltuna yhtä rauhalliselta kuin aina ennenkin. Yksi työntekijä tuli puolenpäivän tienoilla portista ulos. Venäläinen poliisi partioi tuttuun tapaan lähetystön edustalla. Mitään poikkeavaa ei ollut havaittavissa.

Suomalaiset diplomaatit eivät myöskään ole maininneet tilien jäädytystä tapaamisissaan suomalaisten tiedotusvälineiden kanssa toukokuussa.

HS pyysi keskiviikkona tietoja tilanteesta muutamilta lähetystön suomalaisilta työntekijöiltä, mutta kaikki kieltäytyvät ystävällisesti kommentoimasta.

Suomen-edustustojen työ on jatkunut Venäjällä ainakin ulkoisesti tavalliseen tapaan, vaikka niiden venäläiset pankkitilit jäädytettiin huhtikuun lopussa.

Venäjällä tilien jäädyttämiseen liittyvästä tiedotuksesta vastannut Moskovan-suurlähetystön kulttuurivirkamies Jussi Palmén sanoi HS:lle, että lähetystö ei kommentoi sen tarkemmin arjen käytännön asioita tai työn sisältöä.

”Emme voi tällä hetkellä käyttää venäläisiä pankkitilejämme. Pidämme asiaa vakavana ja olemme olleet yhteydessä venäläisiin viranomaisiin.”

Palmén on tiedottanut asiasta samalla tavalla venäläisille tiedotusvälineille, kuin Suomen ulkoministeriö Helsingissä suomalaisille tiedotusvälineille.

Asiasta ovat Venäjällä uutisoineet muun muassa sanomalehdet Kommersant, RBK, Moskovski Komsomolets sekä uutistoimisto Ria Novosti.

Suomen-edustustojen työ Venäjällä jatkuu tilien jäädytyksestä huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat