Hypersoonisia aseita kehittäneitä tutkijoita syytetään maan­petoksesta

Hypersooniset aseet ovat olleet Venäjän presidentti Vladimir Putinin ylpeyden aihe.

Vuonna 2018 otettu kuva venäläisistä Mig-31-hävittäjistä, jotka oli varustettu Kinžal-ohjuksilla.

Venäjällä on pidätetty vuoden aikana ainakin kolme hypersoonisia aseita kehittänyttä tutkijaa. Anatoli Maslovin, Aleksandr Šipljukin ja Valery Zvegintsevin epäillään syyllistyneen maanpetokseen, muun muassa venäläinen Moscow Times -lehti ja uutistoimisto Reuters kertovat.

Tutkijakollegat julkaisivat maanantaina avoimen kirjeen, jossa he vetosivat pidätettyjen syyttömyyteen ja sanoivat, että syytteeseen­pano aiheuttaa vakavaa vahinkoa tieteelle Venäjällä.

”Tiedämme, että jokainen heistä on patriootti ja kunnon ihminen, ja kukaan heistä ei ole kykenevä tekemään mitään sellaista, mistä viranomaiset heitä epäilevät”, kirjeessä luki.

Hypersooniset aseet ovat olleet Venäjän presidentin Vladimir Putinin ylpeyden aihe. Hän on pitänyt Venäjää hypersoonisten aseiden kehittämisen edelläkävijänä.

Viime päivinä uutisotsikoissa ovat olleet varsinkin venäläiset Kinžal-ohjukset.

Hypersooninen Kinžal-ohjus kulkee Venäjän armeijan mukaan yli kymmenen kertaa ääntä nopeammin. Sen kantama on lähes 2 000 kilometriä.

Hypersoonisia ohjuksia pitäisi tyypillisesti pystyä ohjaamaan lentoradan aikana.

Kinžalien piti olla ilmapuolustuksen saavuttamattomissa, mutta Ukraina on kertonut toukokuun aikana jo kahdesti torjuneensa Kinžal-ohjuksia länsimaisella ilmatorjunta­järjestelmällään.

Ukraina kertoi toukokuussa ampuneensa venäläisen Kinžal-ohjuksen alas.

Maslovin, Šipljukin ja Zvegintsevin kerrotaan olleena pidätettyinä viime kesästä lähtien.

Reutersin tietojen mukaan pidätetyt kävivät aiemmin ahkerasti kansain­välisissä tutkija­konferensseissa.

Kollegoiden julkaiseman avoimen kirjeen mukaan kaikki materiaalit, joita tutkijat esittelivät kansainvälisillä foorumeilla, käytiin useita kertoja ennalta läpi, jotta pystyttiin varmistamaan, etteivät ne sisältäneet salassa pidettävää tietoa.

”Tässä tilanteessa, emme ainoasta pelkää kollegoidemme tulevaisuuden puolesta. Me emme ymmärrä, miten voimme jatkaa työtämme”, avoimessa kirjeessä luki.

Tutkijakollegoiden mukaan pidätykset vaarantavat Venäjän tulevaisuuden hypersoonisen teknologian alalla.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi keskiviikkona olevansa tietoinen tutkijoiden avoimesta kirjeestä, jossa puolustetaan syytettyjä tutkijoita.

”Venäjän turvallisuuspalvelu työskentelee asian kanssa. He tekevät työtään. Nämä ovat erittäin vakavia syytöksiä”, Peskov sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat