Piilaakson lemmikistä häpeäpilkuksi romahtaneen veritestausyhtiö Theranosin perustajan Elizabeth Holmesin on aloitettava vankeustuomionsa kuun lopussa.
Hänen oli määrä ilmoittautua vankilaan jo viime kuun lopulla, mutta hänen asianajajansa olivat jättäneet viime hetken valituksen edeltävän valituksen hylkäämisen jälkeen.
Holmes, 39, oli toivonut voivansa elää vapaudessa sillä aikaa, kun hänen valituksensa on kuultavana liittovaltion tuomioistuimessa. Valitusprosessi voi viedä vuoden.
Valitustuomioistuin hylkäsi kuitenkin tuoreen valituksen tiistaina ja määräsi, että Holmesin tulee ilmoittautua vankilaan toukokuun 30. päivänä.
Holmes keräsi uraauurtavaa veritestaustekniikkaa markkinoivaan Theranos-yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen ja valtavan omaisuuden, mutta lopulta paljastui, että kyseessä oli huijaus.
Vuosi sitten tammikuussa Holmes todettiin syylliseksi petoksiin. Tuomionlukua kuitenkin siirrettiin useita kertoja, ja hän sai lopulta viime marraskuussa yli 11 vuoden vankeustuomion. Koska Holmes odotti tuolloin lasta, hänet määrättiin saapumaan vankilaan vasta huhtikuun lopulla.
Holmes itse on kiistänyt syytteet ja valittanut päätöksestä.
Mediatietojen mukaan yhdysvaltalaistuomari Edward Davila oli suositellut, että Holmes istuisi vankeustuomiotaan naistenvankilassa Texasissa.
Erillisessä päätöksessä Davila määräsi Holmesin ja hänen aisaparinsa Ramesh ”Sunny” Balwanin maksamaan 452 miljoonaa dollaria petoksensa uhreille. Näihin lukeutuu muun muassa Fox Newsin omistava mediamoguli Rupert Murdoch, jolle kaksikko on tuomarin mukaan velkaa 125 miljoonaa dollaria.
Vielä vuonna 2014 Holmesia ylistettiin Piilaakson startup-kuningattareksi ja häntä verrattiin Applen perustajaan, edesmenneeseen Steve Jobsiin. Samana vuonna Forbes-lehti nimesi hänet maailman nuorimmaksi naismiljardööriksi, jonka omaisuus ei ollut perittyä vaan itse hankittua. Lehti arvioi hänen nettovarallisuutensa olleen tuolloin 4,5 miljardia dollaria.
Theranos markkinoi testaustekniikkaa, joka tunnistaisi esimerkiksi syövän tai diabeteksen potilaan sormenpäästä otetuista muutamasta veripisarasta.
Edison-nimen saanut testauslaite ei todellisuudessa toiminut niin kuin piti. Lisäksi selvisi, että Theranos oli tehnyt suuren osan testeistään muiden yhtiöiden kehittämillä laitteilla.