Norjaan loikannut Wagner-sotilas haluaa takaisin Venäjälle

Medvedev tuli tammikuussa jäätyneen Paatsjoen ylitse laittomasti Venäjältä Norjaan. Hän on kertonut paenneensa Ukrainan rintamalta marraskuussa.

Entinen Wagner-sotilas Andrei Medvedev (oik.) ja hänen norjalainen asianajajansa Brynjulf Risnes oikeudessa Oslossa viime kuun lopussa.

| Päivitetty

Norjaan viime talvena paennut Andrei Medvedev, venäläisen Wagner-yksitysarmeijan entinen jäsen, haluaa omien sanojensa mukaan palata takaisin Venäjälle. Asiasta kertoo Reuters.

Medvedev, 26, tuli tammikuussa jäätyneen Paatsjoen ylitse laittomasti Venäjältä Norjaan. Kertomansa mukaan hän kiipesi piikkilanka-aitojen yli ja kuuli venäläisten rajavartijoiden ampuvan peräänsä. Norjassa hän haki turvapaikkaa.

Kuulusteluissa hän kertoi värväytyneensä Wagnerin palkkasotilaaksi Ukrainaan heinäkuussa 2022 neljän kuukauden sopimuksella. Hän on kertonut paenneensa rintamalta marraskuussa, kun sopimusta yritettiin jatkaa väkisin.

Ennen värväytymistään Wagnerin riveihin Medvedev ehti istua lyhyesti vankilassa, muun muassa varkauksista ja pahoinpitelystä. Norjassa viettämiensä kuukausien aikanakin hän ehti hankkiutua ongelmiin poliisin kanssa. Huhtikuussa muun muassa BBC kertoi, että Medvedev oli saanut oikeuden tuomion baaritappelusta Oslossa sekä ilma-aseen hallussapidosta.

Tämän viikon keskiviikkona Medvedev sanoi Youtubessa julkaistulla videolla, että tahtoisi kaikesta huolimatta palata nyt takaisin Venäjälle. Reutersin mukaan hän sanoi pyytäneensä jo apua paluuseen Venäjän suurlähetystöstä. Medvedevin mukaan hän on tehnyt päätöksen asiasta itse.

”Toivoin löytäväni täällä [Norjassa] mielenrauhan, että voisin jättää politiikan, sodan, armeijan ja kaiken taakseni. Mutta jotenkin en siinä onnistunut”, hän sanoo videolla venäjäksi.

”Katsotaan, mitä Venäjällä tapahtuu. Jos he tappavat minut, ok. Jos eivät, kiitos siitä”, hän lisää uutistoimiston mukaan.

Reuters ei tavoittanut Medvedeviä puhelimitse kommentoimaan asiaa.

Oikaisu 18.5. kello 9.46: Medvedev värväytyi Wagnerille vuonna 2022, ei vuonna 2020, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat