Kremlin tiedottaja Peskov HS:lle: ”Emme voi jättää vastaamatta epäystävällis­mielisiin tekoihin”

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi HS:lle Suomen Venäjän-edustustojen tilien jäädyttämistä ja Suomen antamaa noottia.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi Suomen Venäjän-edustustojen tilien jäädyttämistä ja Suomen antamaa noottia HS:lle helatorstaina.

Moskova

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi HS:lle helatorstaina, että Suomen Venäjän-edustustojen tilien jäädyttämisessä on kyse Venäjän reagoinnista eikä Venäjän aloitteellisuudesta.

”Reagoimme siihen tilanteeseen, jonka joukko kollektiivisen lännen maita – meidän harmiksemme Suomi mukaan lukien – ovat luoneet. Olemme aina sanoneet, että emme voi jättää vastaamatta epäystävällismielisiin toimiin.”

HS kysyi Suomen Venäjän-edustustojen tilien jäädyttämisestä ja Suomen antamasta nootista Peskovin päivittäisessä etätiedotustilaisuudessa helatorstaina.

Kysymykseen Suomen antamasta nootista Peskov vastasi seuraavasti:

”Vastaamme noottiin toistamalla, että vastavuoroisuuden periaate ja periaate riittävästä vastauksesta epäystävällisiin toimiin hallitsevat edelleen suhteitamme.”

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova vahvisti keskiviikkona iltapäivällä, että Venäjä on jäädyttänyt Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Pietarin-pääkonsulaatin venäläiset pankkitilit. Zaharova sanoi, että kyse on vastatoimesta.

Venäjän Suomen-suurlähetystö Helsingissä täsmensi, että Venäjän edustustot saisivat käyttää Suomessa vain yhtä pankkia, Nordeaa. Lisäksi siirrot suurlähetystön tilille edellyttäisivät pitkäkestoista hyväksymisprosessia.

”Siitä peritään 5 000 euron käytännössä ’kieltävä’ maksu siirron summasta riippumatta”, Venäjän Suomen-suurlähetystö kirjoitti verkkosivullaan keskiviikkona.

Zaharovan mukaan Venäjä on ottanut asian toistuvasti esiin Suomen kanssa ja pyytänyt purkamaan rajoitukset.

”Olemme myös varoittaneet useammin kuin kerran, että joudumme ryhtymään vastatoimiin, jos tilanne ei ratkea. Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan ole tehneet mitään asian ratkaisemiseksi.”

Suomen ulkoministeriö kumosi torstaina HS:lle Zaharovan väitteet siitä, että Suomi olisi rajoittanut Venäjän-edustustojen pankkipalveluita.

”Suomen valtio tai ulkoministeriö ei ole rajoittanut Venäjän edustustojen pankki­palvelujen saantia taikka jäädyttänyt niiden tilejä. Päinvastoin ulkoministeriö on pyrkinyt turvaamaan näiden pankkipalvelujen jatkumisen”, ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin sähköpostitse.

Venäjän Suomen-suurlähetystön mukaan Suomen suurlähetystölle ja pääkonsulaatille on vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti annettu mahdollisuus käyttää venäläistä VTB-pankkia. Euroopan unioni on asettanut pakotteita VTB-pankille.

Suomi on lähettänyt tilien jäädyttämisestä Venäjälle nootin.

Suomi sai tiedon Venäjän-edustustojensa tilien jäädyttämisestä 27. huhtikuuta, mutta Suomen ulkoministeriö tiedotti asiasta julkisuuteen vasta keskiviikkona kaksi ja puoli viikkoa myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat