Oppositio­poliitikko Jevgeni Roizman oikeudessa: ”En ole katunut mitään enkä pelkää mitään”

”Kukaan ei voi viedä minulta oikeutta sanoa, mitä ajattelen”, sanoi Venäjän armeijan toistuvasta halventamisesta syytetty oppositiopoliitikko Jevgeni Roizman oikeudessa torstaina.

Oppositiopoliitikko ja Jekaterinburgin entinen pormestari Jevgeni Roizman oikeuden istunnossa torstaina. Roizmania syytetään Venäjän sotavoimien halventamisesta.

Venäläistä oppositiopoliitikkoa ja Jekaterinburgin entistä pormestaria Jevgeni Roizmania vastaan nostettuja syytteitä käsitellään torstaina oikeudessa jo kolmatta kertaa.

Syyttäjä vaatii 60-vuotiaalle Roizmanille 260 000 ruplan eli noin 3000 euron sakkoja armeijan halventamisesta, kertovat venäläinen Meduza-julkaisu ja uutistoimisto AFP. Lisäksi syyttäjä pyysi pitämään voimassa Roizmanille asetetut rajoitukset, kuten kiellon käyttää internetiä.

Roizmania uhkaa viiden vuoden vankeustuomio, AFP kertoo. Roizman on kiistänyt syyllisyytensä.

Oikeuden päätös kuullaan perjantaina 19. toukokuuta.

Oikeutta käydään Uralilla sijaitsevassa Jekaterinburgissa, joka on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki. Oikeudenkäyntiä näytti suorana lähetyksenä paikallinen E1-kanava.

Roizman on suosittu poliitikko ja yksi viimeisistä vapaalla jalalla olleista Venäjän oppositiotoimijoista, joka ei ole lähtenyt maanpakoon.

Hän on saanut oikeudenkäyntinsä aikana laajaa tukea. Useat tunnetut venäläiset, kuten laulajalegenda Alla Pugatšova ja Eho Moskvy -radiokanavan entinen päätoimittaja Aleksei Venediktov ovat kirjoittaneet oikeudelle vetoomuksia Roizmanin puolesta.

Oikeudessa torstaina Roizman piti kaikille tukeaan osoittaneille pitkän kiitospuheen, jonka oikeus yritti keskeyttää. Roizman päätti puheensa sanoihin:

”Olen elänyt hyvän elämän, enkä ole katunut mitään enkä pelkää mitään. Kukaan ei voi viedä minulta oikeutta sanoa, mitä ajattelen.”

Roizman joutui kotiarestiin elokuussa 2022. Häntä syytettiin toistuvasta Venäjän armeijan halventamisesta. Heinäkuussa 2022 hän julkaisi Youtubessa videon, jossa kritisoi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Roizman on saanut useita sakkoja kritisoituaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Lue lisää: Venäjälle jäänyt oppositio­poliitikko ja sota­kriitikko Jevgeni Roizman otettu jälleen kiinni

Edellisen kerran Roizman otettiin kiinni maaliskuussa. Hän oli toukokuussa 2022 jakanut sosiaalisen median palvelussa Vkontaktessa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tiimin videon. Videossa oli Navalnyin korruptionvastaisen säätiön logo, joka on kielletty Venäjällä.

Asianajajan mukaan Roizmanilla ei ole Vkontaktea.

Jevgeni Roizman puhui medialle oikeuskäsittelynsä tauolla Jekaterinburgissa torstaina 18. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat