Opposition ehdokas kosiskeli ääniä maahan­muutto­vastaisella puheella

Koventuneella linjallaan Kılıçdaroğlun todennäköisesti tavoittelee tukea vaalien ensimmäisellä kierroksella pudonneelta Sinan Oğanilta.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğania Turkin presidentinvaaleissa haastava Kemal Kılıçdaroğlu piti tiedotustilaisuuden torstaina.

Turkin presidentinvaaleissa ehdolla oleva oppositiojohtaja Kemal Kılıçdaroğlu lupasi torstaina pitämässään puheessaan lähettävänsä maasta takaisin miljoonia siirtolaisia, jos hänet valittaisiin presidentiksi.

Kyse oli ensimmäisestä Kılıçdaroğlun pitämästä julkisesta puheesta presidentinvaalien sunnuntaisen ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kılıçdaroğlun sanoma oli selkeästi koventunut verrattuna kampanjan alkuvaiheeseen.

Jyrkän maahanmuuttovastaisella viestillään Kilicdaroglu tavoitteli todennäköisesti tukea äärinationalistiselta kansanedustajalta Sinan Oğanilta, josta on tullut Turkin presidentinvaalien avainhenkilö hänen pudottuaan kisasta vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Ultranationalistien ATA-liittoumaa vaaleissa edustanut Oğan sai ensimmäisen kierroksen äänistä hieman yli viisi prosenttia. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan keräsi melkein 50 prosenttia äänistä Kılıçdaroğlun jäädessä noin 45 prosenttiin.

Vaalit siirtyivät toiselle kierrokselle, koska kukaan ei yltänyt voittoon vaadittuun 50 prosentin ylittävään vähimmäisäänimäärään.

Sekä Erdoğan että oppositiohaastaja Kılıçdaroğlu ovat tavoitelleet Oğania puolelleen saadakseen hänen äänisaaliinsa tuekseen vaalien toiselle kierrokselle.

Erdoğanin tiedottaja Ibrahim Kalin väitti jo tiistaina, että Oğan saattaisi lähteä tukemaan Erdoğania.

Oğan on asettanut kovat ehdot tuelleen: Turkin suurimmalle kurdipuolueelle HDP:lle ei saa tehdä myönnytyksiä tai antaa ministerinpaikkaa, ja Turkissa olevat miljoonat syyrialaiset ja muut pakolaiset on lähetettävä takaisin kotimaihinsa.

Jos Kılıçdaroğlun liittouma hyväksyy Oğanin vaatimukset, voi se ainakin teoriassa vaarantaa HDP:n kannattajien äänet. Kurdit muodostavat arviolta viidesosan Turkin väestöstä, ja HDP on Kaakkois-Turkin kurdienemmistöisten maakuntien suurin puolue.

Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 28. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat