Miljoonat odottavat päätöstä Bidenin lupaamasta opinto­lainan anteeksi­annosta

STT:n haastattelema Eleanor Cruise voisi saada lainastaan 20 000 dollaria anteeksi, jos korkein oikeus hyväksyy suunnitelman.

Eleanor Cruise on hakenut lainan mitätöinnin maksimisummaa.

Yhdysvalloissa miljoonat ihmiset odottavat korkeimman oikeuden päätöstä siitä, mitätöidäänkö heidän opintolainojaan jopa 20 000 dollarilla. Asiasta on tullut yksi merkittävistä republikaanipuolueen ja presidentti Joe Bidenin hallinnon välisistä kiistakysymyksistä.

Bidenin hallinto julkisti viime syksynä ohjelman, jonka myötä liittovaltion opintovelkaa mitätöitäisiin jopa 43 miljoonalta ihmiseltä. 10 000–20 000 dollarin laina-armahduksen voisivat saada ihmiset, joiden vuositulot ovat alle 125 000 dollaria. Tarkoituksena on tarjota lainanmaksajille helpotusta koronapandemian aiheuttaman kriisin jälkeen.

Kuusi republikaanijohtoista osavaltiota vei lainsäädännön oikeuteen, ja texasilaisoikeus torppasi ohjelman etenemisen marraskuussa. Siihen mennessä 26 miljoonaa ihmistä oli hakenut velka-armahdusta.

Korkeimman oikeuden odotetaan päättävän asiasta myöhään kesäkuussa tai heinäkuun alussa. Keskeisenä oikeudellisena kysymyksenä on, oliko Bidenin hallinnolla oikeus tehdä näin merkittävä päätös ilman kongressin hyväksyntää.

Kasvatustieteitä opiskellut Eleanor Cruise, 28, rahoitti suurimman osan opinnoistaan stipendeillä, säästöillä ja työskentelemällä. Opintolainaa kertyi silti kaikkiaan 30 000 dollaria.

Cruise on hakenut lainan mitätöinnin maksimisummaa. Hakemus ehdittiin käsitellä ja hyväksyä ennen kuin ohjelma jäädytettiin.

”Se on iso juttu. 20 000 on yli puolet lainastani”, Cruise sanoo STT:lle.

”Jos minulla olisi merkittävästi pienempi määrä velkaa, voisin laittaa lainanlyhennyksiin käyttämäni rahat säästöön ja toivottavasti ehkä joskus viimein hankkia talon.”

Eric Petrozinolle, 30, merkittävin tekijä opinahjoa valitessa olivat maltilliset lukukausimaksut. Silti Petrozinolle kertyi kaikkiaan 160 000 dollaria lainaa seitsemän vuoden valtio- ja oikeustieteiden opinnoista.

Petrozino haki 10 000 dollarin opintolaina-armahdusta syksyllä, mutta ei ole saanut asiasta päätöstä. Valtion työntekijänä hän voi joka tapauksessa saada osan velastaan anteeksi tietyin ehdoin.

Eric Petrozino

”Olen melko etuoikeutetussa asemassa, mutta miljoonat muut ihmiset eivät ole ja heille (armahduksella) olisi valtavasti merkitystä”, Petrozino sanoo STT:lle.

Republikaanit ovat vastustaneet Bidenin ohjelmaa epäreiluna muita veronmaksajia kohtaan. He ovat sanoneet sen palkitsevan jo ennestään hyväosaisia.

”Biden siirtää opintolainojen taakkaa niitä halukkaasti ottaneilta lainaajilta heille, jotka valitsivat olla menemättä korkeakouluun tai ovat jo täyttäneet velvollisuutensa maksaa opintolainansa”, sanoi louisianalaissenaattori Bill Cassidy maaliskuussa.

Louisianalaissenaattori Bill Cassidy.

Eric Petrozino huomauttaa, että laina-armahdukselle on tuloraja eivätkä kaikki korkeakoulussa opiskelleet ole hyväosaisia.

”Kaikki opintolainaa ottaneet eivät koskaan valmistuneet. Eivätkä kaikki valmistuneet ole onnistuneet saamaan työpaikkaa omalta alaltaan”, hän sanoo.

Yhdysvalloissa nelivuotisten perusopintojen maksut ovat inflaatio huomioidenkin lähes kolminkertaistuneet vuodesta 1980.

”Ihmiset joutuvat ottamaan merkittävästi isompia lainoja, koska tutkintomaksut ovat nousseet viimeisten 50 vuoden aikana. Minun opintojeni lukukausimaksu on noussut 10 000 dollarilla siitä, mitä se oli aloittaessani opintoni”, Eleanor Cruise sanoo.

Hän ei silti usko, että ohjelma menee läpi korkeimmasta oikeudesta.

”Rehellisesti sanoen uskon, että se tullaan pysäyttämään, mutta voin olla toiveikas.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat