The Guardian: Jopa sadan juristin kytköstä järjestäytyneeseen rikollisuuteen selvitetään

Juristien epäillään auttaneen rikollisjärjestöjä turvapaikkajärjestelmän sekä nykyaikaista orjuutta estävän lainsäädännön väärinkäytössä.

Britannian keskusrikospoliisi NCA (National Crime Agency) valmistelee jopa sadan juristin tutkimista kytköksistä ihmissala­kuljettajiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen, kertoo brittilehti The Guardian.

NCA epäilee juristien tarjonneen palveluitaan järjestäytyneelle rikollisuudelle. Sen mukaan nämä olisivat auttaneet salakuljettajia väärinkäyttämään nykyaikaista orjuutta estävää lainsäädäntöä ja turvapaikka­järjestelmää.

The Guardianin mukaan NCA tutkii jopa sataa juristia, mutta uskoo ”kymmenien” olleen mukana epäilyssä toiminnassa.

NCA:n nykyaikaisen orjuuden ja ihmissalakuljetuksen tutkintayksikön johtajan Rob Richardsonin mukaan järjestäytyneen rikollisuuden ryhmät käyttävät enenevissä määrin ulkopuolista apua järjestelmien ja lainsäädännön kiertämiseen.

Richardsonin mukaan albanialaiset rikollisryhmät ovat muun muassa väittäneet olevansa ihmiskaupan uhreja ja hakeneet turvapaikkaa väärin perustein. NCA:n tutkimusten mukaan montaa rikollista on selkeästi neuvottu siinä, mitä näiden tulee sanoa mahdollisissa poliisi­kuulusteluissa.

Nyt NCA tutkii, miten Britannian juristikunta on mahdollisesti osallistunut toimintaan.

Tammi–maaliskuussa yhteensä 4 746:n ihmisen epäiltiin joutuneen nykyaikaisen orjuuden uhriksi Britanniassa. Se oli neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat