Venäjän tv:ssä luultiin Viron Kaja Kallasta Suomen pää­ministeriksi – ”Putinin rauta­nukeksi” kutsuttu juontaja keskeytti

Moskovan yliopiston dosentti Aleksei Fenenko puhui Venäjän pääkanavalla Rossija 1:llä ”Suomen pääministeri Kaja Kallaksesta”.

Kreml-mielinen kommentaattori Aleksei Fenenko hämmentyi ja hiljeni tv-lähetyksessä hetkeksi, kun juontaja Olga Skabejeva korjasi hänen sekaannuksensa.

| Päivitetty

Venäjän valtiollisen päätelevisiokanava Rossija 1:n ajankohtaisohjelmassa nähtiin keskiviikkona huvittava kömmähdys. Poliittisten aiheiden vakiokommentoija, dosentti Aleksei Fenenko piti pitkän puheenvuoron ”Suomen pääministerin Kaja Kallaksen” puheista.

Kaja Kallas on luonnollisesti Viron pääministeri, Suomen pääministeri taas Sanna Marin.

Asian noteerasi Twitterissä Venäjän mediaa seuraava BBC:n toimittaja Francis Scarr. Hän jakoi palvelussa englanniksi tekstitetyn klipin tv-lähetyksestä.

Moskovan yliopiston dosentti Fenenko aloittaa puhumaan ”Suomen pääministeri Kaja Kallaksen” kommenteista siitä, kuinka venäläisten tulisi katua rikoksiaan.

Tällä hän ilmeisesti viittaa Kallaksen helmikuiseen puheeseen turvallisuus­konferenssissa Münchenissa. Siellä Kallas totesi, että Venäjä tulee asettaa tuomiolle hyökkäyssodasta sekä sotarikoksista, mikäli se haluaa normalisoida suhteensa länteen Ukrainan sodan päätyttyä.

Fenenkolle tämä on aasinsilta puheenvuoroon siitä, kuinka Suomi on hänen mukaansa se jonka ”tulisi katua”. Venäläisdosentti perustelee asiaa tyypillisellä Kremlin propagandalla muun muassa Pariisin vuoden 1947 rauhansopimuksesta.

60 minuuttia -ohjelman juontaja Olga Skabejeva vaikuttaa videolla nähtyjen ilmeidensä perusteella huomaavan virheen heti. Hän antaa kuitenkin Fenenkon jatkaa puheenvuoroaan pitkään.

Skabejeva on Vladimir Putinin hallinnon uskollinen äänitorvi, jota kutsutaan ”Putinin television rautanukeksi”. Kenties hän ei halua keskeyttää muutoin asiaankuuluvaa propagandapuhetta.

Fenenkon puhuttua noin minuutin ja 45 sekuntia ei Skabejevakaan voi enää olla puuttumatta mokaan.

”Mutta Kaja Kallas on Virosta”, hän sanoo.

Fenenko on muutaman sekunnin ajan hiljaa ja katse kertoo hämmennyksestä.

Sitten kommentaattori jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut:

”Toinenkin asia on hyvin vakava…”

Asiasta uutisoivat Suomessa aiemmin Iltalehti sekä Yle.

Aleksei Fenenko on tunnettu poliittisten aiheiden kommentaattori Venäjän valtionteleviossa. Izvestijan mukaan Fenenko on valtiotieteiden tohtori ja työskentelee Moskovan valtionyliopistossa maailmanpolitiikan tiedekunnassa.

Fenenkon Suomi-aiheisen puheen takana studiossa pyöri videokuvaa Kaja Kallaksesta.

Juontaja Olga Skabejeva puuttui virheeseen Fenenkon puhuttua aiheesta noin minuutin ja 45 sekunnin ajan.

Fenenko oli muutaman minuutin hiljaa ympärilleen katsellen, ennen kuin jatkoi puhettaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Sekä Kaja Kallas että Sanna Marin ovat olleet Venäjän tv:n kommentaattorien hampaissa aiemminkin. Raju esimerkki siitä nähtiin viime helmikuussa. Silloin puhujana oli puolustusasiantuntijaksi Venäjällä kutsuttu Igor Korottšenko.

Korottšenko syytti Viron ja Suomen pääministereitä Venäjä-vihasta ja puhui samassa yhteydessä ”vaaleista arjalaisnaisista, jotka lähettivät juutalaiset krematorioihin” toisen maailmansodan aikaan.

Tuolloinkin kanava oli Rossija 1 ja kommentit levisivät Twitterissä BBC:n Francis Scarrin huomioimina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat