Saudi-Arabia valmis rauhan­välittäjäksi Venäjän ja Ukrainan välillä, Zelenskyi vierailee Jeddassa

Arabiliiton tapaamiseen osallistuu myös Ukrainan Volodymyr Zelenskyi. Saudi-Arabian jälkeen hänen on määrä osallistua Japanin Hiroshimassa järjestettävään G7-kokoukseen.

| Päivitetty

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut Saudi-Arabiaan osallistuakseen Arabiliiton tapaamiseen.

Uutistoimisto Reuters kertoi alkuiltapäivästä perjantaina Suomen aikaa, että saudiarabialaisen al-Hadath-televisiokanavan mukaan Zelenskyin kone oli laskeutunut Saudi-Arabian Jeddaan.

Zelenskyin mukaan keskustelunaiheina Saudi-Arabiassa ovat muun muassa rauhansuunnitelma, energiayhteistyö ja poliittisten vankien palauttaminen Krimin niemimaalta. Uutistoimisto AP:n mukaan Zelenskyi kertoi tapaavansa vierailulla muun muassa Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin.

Ukrainan oikeusasiamies Dmytro Lubinets sanoi helmikuussa The Kyiv Independent -lehden mukaan, että 180 poliittista vankia, joista 116 on Krimin tataareja, on vangittuna laittomasti Venäjän miehittämällä Krimillä.

Zelenskyi sanoi vierailullaan, että ”jotkut” arabijohtajat ovat kääntäneet katseensa pois Venäjän hyökkäystoimista Ukrainassa.

Kruununprinssi bin Salman sanoi Zelenskyin saapumisen jälkeen, että saudikuningaskunta olisi valmis välittämään rauhaa Venäjän ja Ukrainan välille.

Kruununprinssi myös toivotti Syyrian itsevaltaisen Bashar al-Assadin tervetulleeksi takaisin Arabiliittoon. Syyria erotettiin liitosta väliaikaisesti vuonna 2011 maan sisällissodan puhkeamisen ja siviileihin kohdistuneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

Reutersin mukaan Zelenskyi saapui Saudi-Arabiaan Ranskan hallinnon koneella.

Lukuisten medioiden mukaan Zelenskyin olisi määrä matkustaa Saudi-Arabiasta Japanin Hiroshimaan G7-maiden kokoukseen. Tietoa ei ole vahvistettu virallisesti, mutta asiasta ovat kertoneet lähteet useille medioille.

Lue lisää: G7-maat sopivat laajennuksista Venäjän vastaisiin pakotteisiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat