Maa järisi jälleen Tyynellä­merellä

Uusi-Kaledonia ja Vanuatu määräsivät rannikko­alueensa evakuoitavaksi jo perjantain tsunami­varoituksen seurauksena.

Uusi-Kaledonia on Ranskalle kuuluva erityisalue Tyynellämerellä.

| Päivitetty

Tyynellämerellä on sattunut maanjäristys voimakas maanjäristys lauantaina. Kyseessä on jo toinen voimakas maanjäristys seudulla reilun vuorokauden aikana. Alueelle annettiin tsunami­varoitus varhain perjantai­aamuna, kun Uuden-Kaledonian alueella tapahtui maanjäristys, jonka magnitudi oli 7,7. Lauantain järistys oli magnitudiltaan 7,1.

Uutistoimisto AFP:n mukaan järistyksen keskus oli 35 kilometriä syvä. Järistys tapahtui noin 300 kilometriä itään Uuden-Kaledonian saaristosta.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen uusimman päivityksen mukaan tsunamiaallot ovat alle 0,3 metriä.

Aallot voivat saavuttaa Tyynenmeren saarista Fidžin, Kiribatin, Vanuatun sekä Wallisin ja Futunan.

Uusi-Kaledonia on Ranskalle kuuluva erityisalue Tyynellämerellä.

Uusi-Kaledonia määräsi rannikko­alueensa evakuoitavaksi tsunami­varoituksen seurauksena perjantaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan noin aamukahdeksalta perjantaina Suomen aikaa Uusi-Kaledonia ilmoitti kuitenkin poistaneensa varoituksen.

Maanjäristyksen aiheuttamien aaltojen odotettiin osuvan voimakkaimmin Vanuatun saarelle. Myös Vanuatun rannikot määrättiin evakuoitaviksi. Reutersin haastattelemien paikallisten mukaan aallot nousivat saaren rannikoilla noin 1–2 metriä korkeiksi.

Perjantain järistys laukaisi Yhdysvaltain tsunami­varoitus­järjestelmän mukaan varoituksen mahdollisesta tsunamista paitsi Uuden-Kaledonian ja Vanuatun myös Fidžin alueella.

Tyynenmeren tsunamivaroitus­keskus tiedotti, että 1–3 metriä korkeat aallot ovat mahdollisia joillakin Vanuatun rannikkoalueilla, kertoo AFP.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat