Ihminen suutelikin yli tuhat vuotta aiemmin kuin mitä tähän asti on luultu

Rakastuneet suutelivat Egyptissä ja nykyisen Syyrian ja Irakin alueilla jo 4 500 vuotta sitten, uusi tutkimus paljastaa.

Savitaulu miehen ja naisen suutelusta sijaitsee British Museumissa. Sen arvellaan mahdollisesti olevan peräisin nykyisen Irakin alueelta Babyloniasta Mesopotamiasta.

Tutkijat ovat joutuneet päivittämään käsityksiään siitä, milloin romanttinen suutelu tuli osaksi ihmisten kulttuuria. Nyt on löydetty todisteita, joiden mukaan ihmiset suutelivat yli tuhat vuotta aiemmin kuin mitä aiempien todisteiden valossa luultiin. Asiasta kirjoittaa tiedelehti Science.

Suutelu kuului romanttisiin suhteisiin Egyptissä ja Mesopotamiassa eli nykyisen Irakin ja Syyrian alueella 2 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua, paljastavat nuolenpääkirjoitukset muinaisissa savitauluissa.

Aiemmin ihmiskunnan ”ensisuudelma” on ajoitettu Intiaan noin 1 500 vuotta ennen ajanlaskun alkamista

Uudempien tutkimusten mukaan romanttinen suutelu oli muinaisissa kulttuureissa paljon vanhempi tapa ja yleisempää kuin aiemmin tiedettiin.

”Tuhannet savitaulut ovat säilyneet tähän päivään asti ja sisältävät selkeitä esimerkkejä siitä, että suutelu kuului romanttiseen intiimiin suhteeseen muinaisina aikoina samaan tapaan kuin suutelu saattoi kuulua ystävyys- ja perhesuhteisiinkin”, sanoi assyrologian professori Troels Pank Arbøll Kööpenhaminan yliopistosta The Guardianille.

Erityisen selkeästi romanttinen suutelu mainitaan kahdessa kirjoituksessa 1800-luvulta ennen ajanlaskun alkua.

Yksi savitaulun teksteistä kertoo, kuinka toisen miehen suudelma on johtanut avioituneen naisen harhaan. Toisessa avioitunut nainen puolestaan vannoo välttävänsä suutelua ja seksuaalisuhdetta toisen miehen kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat