G7-maat sopivat laajennuksista Venäjän vastaisiin pakotteisiin

Presidentti Zelenskyi osallistuu sittenkin Hiroshiman huippukokoukseen paikan päällä.

Kokouksen osallistujia kuvattiin Hatsukaichissa Hiroshiman alueella.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä on sopinut uusista laajennuksista pakotteisiin Venäjää vastaan. Niiden tarkoituksena on ”näännyttää Venäjän sotakone” estämällä Venäjää hankkimasta G7-maiden alueelta peräisin olevaa teknologiaa, teollisia tuotteita tai palveluita.

Japanissa koolla olevat G7-maiden johtajat aikovat entisestään rajoittaa sellaisten tuotteiden vientiä, jotka ovat Venäjän kannalta tärkeitä taistelukentällä. Pakotteiden kohteeksi joutuvat myös materiaalia Ukrainan rintamalle siirtävät toimijat.

G7-maat vakuuttavat pysyvänsä vankkumatta Ukrainan tukena. Yhteisen julistuksen mukaan Ukrainaan ei voida saada aikaan oikeudenmukaista ja pysyvää rauhaa ilman venäläisjoukkojen täydellistä ja ilman ehtoja tapahtuvaa vetäytymistä maasta.

Useiden eri lähteiden mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi aikoo matkustaa Japaniin osallistuakseen henkilökohtaisesti G7-huippukokoukseen, joka päättyy sunnuntaina. Aiemmin Zelenskyin kerrottiin esiintyvän kokouksessa etäyhteydellä. Jo perjantaina Zelenskyi on ollut Saudi-Arabiassa Arabiliiton huippukokouksessa.

Lue lisää: Zelenskyi saapui Arabi­liiton tapaamiseen Saudi-Arabiaan

Hiroshiman huippukokouksessa pyritään pakotteiden kiristämisen lisäksi saamaan tärkeitä kolmansia maita myötävaikuttamaan pakotteiden vaikutusten tehostamisessa.

G7-maat ovat jo ennestään esimerkiksi asettaneet pakotteita venäläisille pankeille ja hintakaton venäläiselle raakaöljylle.

Kokoukseen on kutsuttu mukaan muun muassa Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva sekä ja Intian pääministeri Narendra Modi. Mukana on myös Afrikan unionin puheenjohtajamaana toimivan Komoreiden presidentti.

G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat