Zelenskyi yllätysvierailulla Saudi-Arabiassa – syytti arabi­johtajia silmien ummistamisesta

Arabiliiton kokoukseen osallistui vuosikymmenen tauon jälkeen myös tiiviistä Venäjä-suhteistaan tunnettu Syyrian presidentti Bashar al-Assad.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Saudi Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin Jeddassa.

Saudi-Arabian Jeddassa oli perjantaina tarjolla kiinnostavaa diplomatian teatteria.

Vuosittain järjestettävässä Arabiliiton kokouksessa seurattiin perjantaina silmä tarkkana, kuka kättelee ketä ja mitä päätelmiä siitä voi tehdä.

Paikalla oli niin vanhoja vihamiehiä kuin uusiakin tuttavuuksia.

Yksi uusista tuttavuuksista oli yllätysvieras, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi armeijan vihreissään. Hän kertoi viestipalvelu Twitterissä olevansa ensimmäistä kertaa ikinä vierailulla Saudi-Arabiassa.

Odotettavissa ei ollut samanlaisia suosionosoituksia, joihin sotaa käyvän maan presidentti on jo ehtinyt tottua. Monella Arabiliittoon kuuluvalla maalla on yhä tiiviit yhteydet Venäjään, ja ne ovat pyrkineet suhtautumaan Ukrainassa käytävään sotaan neutraalisti.

Kokous oli varmasti jännittävä myös Syyrian presidentille Bashar al-Assadille. Hän oli ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen kutsuttujen joukossa.

Syyria potkittiin pois Arabiliitosta sen jälkeen, kun al-Assad tukahdutti demokratiaa vaativat mielenosoitukset verisesti vuonna 2011. Maassa käynnistyi sisällissota, jossa on tähän mennessä kuollut yli puoli miljoonaa ihmistä. Lisäksi miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja maa on suurelta osin raunioina.

Sodan alkuvuosina Saudi-Arabia tuki al-Assadin joukkoja vastaan taistelleita ryhmittymiä.

Perjantaina Jeddassa al-Assad sai halauksen ja poskipusut Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanilta, joka puheessaan toivotti Syyrialle vakautta.

Uutistoimistojen mukaan al-Assadilla oli Jeddassa useita kaksinkeskisiä tapaamisia valtioiden johtajien kanssa.

Qatarin emiirin Tamim bin Hamad Al Thanin vastaanotto ei ollut yhtä lämmin. Hän poistui kokouspaikalta juuri ennen kuin al-Assad aloitti puheensa, uutistoimisto Reutersin mukaan.

Syyrian valtionmedia kertoi heidän kuitenkin kätelleen ja jutelleen lyhyesti ennen kokouksen alkua.

Vuonna 2018 Qatarin emiiri sanoi, että alueelle ei tarvita al-Assadin kaltaista sotarikollista.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman kätteli Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa Arabiliiton kokouksessa Jeddassa.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Zelenskyi sai kutsun kokoukseen Saudi-Arabialta, joka on viime aikoina pyrkinyt kunnostautumaan rauhan asialla.

Maaliskuussa uutisoitiin Saudi-Arabian solmineen diplomaattisuhteet arkkivihollisensa Iranin kanssa. Toukokuussa palautuivat välit Syyriaan. Saudi-Arabia on myös pyrkinyt edistämään rauhaa Jemenissä, jossa se tuki sotilaallisesti maan hallitusta usean vuoden ajan.

Zelenskyin laskeuduttua Jeddaan kruununprinssi bin Salman sanoi saudikuningaskunnan olevan valmis välittämään rauhaa myös Venäjän ja Ukrainan välille.

Zelenskyin matkan tarkoituksena oli kerätä tukea Ukrainan kymmenen kohdan rauhansuunnitelmalle.

Arabiliitolle pitämässään puheessa Zelenskyi syytti joidenkin paikalla olleiden valtioiden johtajia silmiensä ummistamiselta Venäjän hyökkäyssodan kauhuilta, Reuters kertoi.

Zelenskyi patisti yleisöään suhtautumaan sotaan totuudenmukaisesti.

”Vaikka täällä on paikalla ihmisiä, jotka kutsuvat maassamme käytävää sotaa konfliktiksi, olen varma, että voimme kaikki yhdistyä pelastamaan ihmisiä venäläiseltä vankilalta”, Zelenskyi jatkoi.

Zelenskyi kiitti puheessaan Saudi-Arabiaa avusta, jota se oli antanut joidenkin sotavankien turvalliseen vapauttamiseen. Hän myös nosti esiin Venäjän miehittämällä Krimillä asuvien muslimiyhteisöjen huolta.

Zelenskyin on määrä matkustaa Saudi-Arabiasta Japanin Hiroshimaan G7-maiden kokoukseen. Tietoa ei ole vahvistettu virallisesti, mutta asiasta ovat kertoneet lähteet useille medioille.

Syyrian al-Assad on tunnettu tiiviistä suhteistaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Venäjän armeijan tuki käytännössä auttoi kääntämän Syyrian sisällissodan kulun al-Assadille myönteiseksi.

Syyriassa Venäjä pääsi testaamaan armeijansa kyvykkyyttä ennen kuin maa ryhtyi sotatoimiin Ukrainassa.

Uutistoimistot eivät kertoneet, kättelivätkö Syyrian al-Assad ja Ukrainan Zelenskyi arabiliiton kokouksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat