USA tukee F-16-koulutuksia ja sallii muiden toimittaa hävittäjiä Ukrainaan – Zelenskyi: Historiallinen päätös

Yhdysvaltain liittolaismaiden olisi määrä päättää tulevien kuukausien aikana mahdollisista hävittäjätoimituksista.

Belgian F-16-hävittäjä Naton harjoituksessa Belgiassa lokakuussa 2022.

| Päivitetty

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi G7-maiden kokouksessa Japanin Hiroshimassa perjantaina Yhdysvaltojen aikovan tukea ukrainalaislentäjien F-16-koulutuksia. Asiasta kertoivat yhdysvaltalaiset puolustuslähteet muun muassa uutiskanava CNN:lle ja uutistoimisto AP:lle.

Uutistoimisto AFP:n Valkoisen talon lähteen mukaan Yhdysvallat tukisi sekä hävittäjien toimittamista Ukrainaan että lentäjien kouluttamista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli mielissään Bidenin ilmoituksesta.

”Toivotan tervetulleeksi Yhdysvaltain presidentin historiallisen päätöksen kannattaa kansainvälistä hävittäjäkoalitiota. Tämä tulee kohentamaan armeijaamme taivailla huomattavasti. Luotan siihen, että päätöksen käytännön toteutuksesta keskustellaan G7-kokouksessa Hiroshimassa”, kirjoitti Zelenskyi viestipalvelu Twitterissä.

Toistaiseksi on epäselvää, kuka hävittäjiä lopulta toimittaisi. Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan on mahdollista, että Yhdysvallat ei itse osallistuisi toimituksiin vaan se käytännössä osoittaa toimituksille tukensa antamalla liittolaisilleen jälleentoimitusluvan Ukrainaan.

Yhdysvaltain hallinto on viestinyt eurooppalaisille liittolaisilleen viime viikkoina, että Yhdysvallat sallisi F-16-hävittäjien toimituksen Ukrainaan. CNN:n mukaan hallinnon viranomaiset eivät kuitenkaan tietääkseen ole saaneet muodollisia pyyntöjä hävittäjätoimituksiin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden osallistuu G7-kokoukseen Japanin Hiroshimassa. Kuvassa myös Britannian pääministeri Rishi Sunak, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Japanin pääministeri Fumio Kishida, Italian pääministeri Giorgia Meloni, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

Hävittäjäkoulutuksen ei odoteta tapahtuvan Yhdysvalloissa vaan todennäköisesti kokonaan Euroopassa. Yhdysvaltalainen henkilöstö kuitenkin osallistuisi koulutukseen yhdessä eurooppalaisten liittolaisten ja kumppanien kanssa.

Koulutuksen odotetaan kestävän kuukausia.

”Samalla kun koulutus tapahtuu tulevien kuukausien aikana, osallistuvien maiden koalitiomme tulee päättämään, milloin toimittaa hävittäjiä, miten monta niitä toimitetaan ja kuka niitä toimittaa”, sanoivat muun muassa CNN:n ja uutistoimisto AFP:n viranomaislähteet.

Zelenskyi on viime aikoina matkustanut paljon ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Yhtenä matkojen tavoitteista on ollut saada Ukrainalle länsimaisia hävittäjiä. Muun muassa Britannia on aiemmin sanonut olevansa valmis aloittamaan ukrainalaisten hävittäjälentäjien koulutuksen.

Zelenskyi tapasi maanantaina Britannian pääministerin Rishi Sunakin. Tapaamisen jälkeen Zelenskyi sanoi olevansa toiveikas ”hävittäjäkoalition” luomisesta. Myös Hollanti on sanonut, että se voisi olla valmis toimittamaan F-16-hävittäjiä Ukrainaan ja perjantaina maan pääministeri Mark Rutte ilahtui Yhdysvaltojen päätöksestä tukea koulutusta.

”Yhdessä britannialaisten, tanskalaisten ja belgialaisten kollegojeni kanssa toivotamme tervetulleeksi uutiset siitä, että Yhdysvallat on valmis hyväksymään ukrainalaisten lentäjien F-16-koulutuksen”, kirjoitti Rutte Twitterissä.

Rutten mukaan menettelytavoista tullaan sopimaan seuraavina viikkoina. Myös Tanskan puolustusministeriö sanoi erillisessä lausunnossaan, että tukee koulutuksia.

Yhdysvaltojen kanta asiaan on tärkeä, sillä Ukraina on erityisesti toivonut yhdys­valtalais­valmisteisia F-16-hävittäjiä. Niiden jälleenluovutus vaatii Yhdysvaltojen luvan.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kommentoi hävittäjäaikeita tiedotustilaisuudessaan aiemmin perjantaina.

”Mitä taisteluhävittäjiin tulee, olette ehkä nähneet, että jotkin valtiot ovat ilmoittaneet koalitioista lentäjien kouluttamiseksi. Tulemme keskustelemaan aiheesta tänään Yhdysvaltojen ja muiden liittolaisten kanssa”, vastasi Michel hävittäjistä kysyneelle toimittajalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat