Kiinan kasvava ydinasevarasto on huolenaihe ”kansainvälisen ja alueellisen vakauden” näkökulmasta, totesivat G7-maiden johtajat kokouksessaan Japanin Hiroshimassa perjantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.
Johtajat varoittivat Kiinan kasvattavan ydinkärkien määräänsä ilman ”läpinäkyvyyttä ja merkityksellistä vuoropuhelua”.
HS näyttää lauantaina uutistoimisto Reutersin välittämää suoraa lähetystä Hiroshimasta. Lähetyksessä saattaa olla katkoksia.
Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti Sipri arvioi Kiinalla olevan noin 350 ydinkärkeä. Se on vähän verrattuna Yhdysvaltojen ja Venäjän tuhansiin ydinaseisiin, mutta Kiina on kasvattanut varastoaan nopeasti. Pentagonin arvion mukaan sillä saattaa olla vuoteen 2035 mennessä jo 1 500 ydinkärkeä.
Kiina teki ensimmäiset ydinkokeensa vuonna 1964, mutta sen ydinasevarasto on vuosikymmenten aikana yleensä ollut suhteellisen vaatimaton.
Presidentti Xi Jinpingin kaudella maa on kuitenkin nykyaikaistanut ja kalustanut asevoimiaan runsaasti. AFP:n mukaan se on tuottanut lisää ydinaseita pystyäkseen vastahyökkäykseen, jos sen ydinaseen pelotevaikute pettää.
G7-maiden ja EU:n johtajat vierailivat Itsukushima-jinjan pyhäkössä Hiroshimassa.
G7-kokouksessa päätettiin myös suuresta määrästä Venäjää koskevia uusia pakotteista. Sen lisäksi johtajat kiinnittivät huomiota Venäjän laajasti kritiikkiä keränneeseen päätökseen sijoittaa ydinaseita Valko-Venäjän maaperälle.
Venäjä ilmoitti helmikuussa, että se keskeyttää osallistumisensa Uusi Start -ydinasesopimukseen. Se on Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen sopimus, jonka tarkoituksena on määrittää, kuinka paljon kummallakin maalla voi olla hallussaan mannertenvälisiä strategisia ydinaseita.
Tapaamisessa G7-johtajat varoittivat myös Pohjois-Koreaa jatkamasta ”provokatiivisia toimiaan”. Pohjois-Korea on viime kuukausina tehnyt enenevissä määrin ohjuskokeita. Osansa kritiikistä sai myös Iran, jota kehotettiin lopettamaan ydinaseohjelmaansa liittyvät eskalaatiot.
G7-maiden johtajat aloittivat tapaamisensa vierailemalla Hiroshiman rauhanmuseossa. Yhdysvallat pudotti Hiroshimaan atomipommin toisen maailmansodan loppuvaiheilla vuonna 1945, ja sen arvioidaan tappaneen noin 140 000 ihmistä.
Perjantaisessa kokouksessaan johtajat sanoivat olevansa sitoutuneita tavoitteeseen, ettei maailmassa olisi ydinaseita. G7-maista Yhdysvalloilla, Britannialla ja Ranskalla on ydinaseita.