Toimittajan murhan tilaamisesta epäilty liike­mies vapautettiin syytteistä

Sen sijaan liikemies Marián Kočnerin avustaja tuomittiin 25 vuoden vankeuteen.

Liikemies Marián Kočner oikeudessa Bratislavassa kesäkuussa 2021.

Slovakialainen tuomioistuin vapautti perjantaina liikemies Marián Kočnerin syytteistä, jotka koskivat tutkivan toimittajan Ján Kuciakin murhan tilaamista. Oikeuden mukaan Kočnerin syyllisyydestä ei ollut riittäviä todisteita.

Kočnerin liiketoimia tutkinut Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin mafiatyyliin kodissaan vuonna 2018. Ennen murhaansa Kuciak oli kirjoittanut Kočnerin hämäräperäisistä liiketoimista. Kočner oli myös uhkaillut Kuciakia.

Kuciakin murhajuttua on pomputeltu Slovakiassa oikeusistuimelta toiselle jo vuosien ajan. Kočner ehdittiin jo kertaalleen aiemmin vapauttaa syytteistä, mutta toissa vuonna Slovakian korkein oikeus kumosi vapauttavan tuomion. Se perusteli päätöstään oikeusprosessin aikana tehdyillä lukuisilla virheillä.

Kočner ja hänen avustajakseen epäilty Alena Zsuzsová joutuivat uudelleen oikeuden eteen, ja tälläkin kertaa Kočner vapautettiin syytteistä. Hän on koko ajan kiistänyt murhan tilaamisen. Sen sijaan Zsuzsová todettiin syylliseksi ja passitettiin 25 vuoden vankeuteen.

Syyttäjien uskotaan valittavan Kočnerin vapauttavasta tuomiosta. Sekä Kočner että Zsuzsová ovat jo valmiiksi vankilassa kärsimässä pitkiä tuomioita muiden rikostensa vuoksi.

Itse veriteosta tuomittiin vuonna 2020 entinen sotilas, joka sai 23 vuoden tuomion.

Kuciakin ja Kusnirovan murha järisytti Slovakiaa ja aiheutti maassa poliittisen kriisin. Silloinen pääministeri Robert Fico jätti tehtävänsä valtavien mielenosoitusten jälkeen, ja oppositio voitti maan seuraavat parlamenttivaalit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat