G7-maat kehottivat Kiinaa painostamaan Venäjää ja lopettamaan Aasian ja Tyynen­meren alueen militarisoinnin

G7-kokouksessa Japanissa on paikalla myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka tapaa muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden (vas.) Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Australian pääministeri Anthony Albanese ja Britannian pääministeri Rishi Sunak (alhaalla edessä) Hiroshimassa 20. toukokuuta.

| Päivitetty

Japanissa kokoontuvat G7-maiden johtajat keskittyivät lauantaina julkaistussa yhteisessä asiakirjassaan etenkin Kiinaan ja sen vaikutusvaltaan.

Kiinaa kehotettiin muun muassa painostamaan Venäjää, jotta se lopettaisi hyökkäyksensä Ukrainaan ja vetäisi välittömästi ja ehdoitta kaikki joukkonsa maasta. Samalla G7 varoitti Kiinaa Aasian ja Tyynenmeren alueen militarisoinnista ja sanoi, että kaupan ja tuotantoketjujen hyödyntäminen poliittisena aseena tulee epäonnistumaan ja Kiina joutuu kohtaamaan tekojensa seuraukset.

Asiakirjassa korostettiin kuitenkin myös G7-ryhmän halua pitää yllä vakaita ja rakentavia suhteita Kiinaan.

”Olemme valmistautuneet rakentamaan rakentavat ja vakaat suhteet Kiinaan tunnustaen vilpittömyyden ja sen merkityksen, että ilmaisemme huolemme suoraan Kiinalle”, asiakirjassa sanottiin.

”Politiikkamme tarkoituksena ei ole vahingoittaa Kiinaa, emmekä myöskään halua estää Kiinan talouskasvua ja kehittymistä”, lausunto jatkui.

Kiinan ulkoministeriö ilmaisi lauantaina ”suuren tyytymättömyytensä” G7:n lausuntoon ja sanoi tehneensä virallisen vastalauseen Japania ja muita kokouksen tahoja vastaan.

G7-kokouksessa on paikalla myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka saapui lauantaina Arabiliiton huippukokouksesta Saudi-Arabian Jeddasta Ranskan valtion koneella.

Heti saavuttuaan Japaniin Zelenskyi tapasi Intian pääministerin Narendra Modin. Kyseessä oli kaksikon ensimmäinen tapaaminen sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Intia ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä.

Zelenskyi tapasi lauantaina myös Britannian, Italian, Japanin, Ranskan ja Saksan johtajia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi halaa Italian pääministeri Giorgia Melonia Hiroshimassa 20. toukokuuta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi jo perjantaina G7-kokouksen osallistujille, että Yhdysvallat tukee F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle ja ukrainalaislentäjien kouluttamista hävittäjien käyttämiseen.

Zelenskyi sanoi lauantaina, että vaikka hävittäjät eivät tule heti auttamaan Ukrainaa, päätös niistä on hieno.

Ukraina on pyytänyt koneita useaan otteeseen, sillä sen omat hävittäjät ovat vanhentuneita Neuvostoliiton aikaisia konetyyppejä. Biden on aiemmin suhtautunut kielteisesti F-16-koneiden antamiseen Ukrainalle, koska on pelännyt sen provosoivan Venäjää.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan koneita käytettäisiin vain puolustukseen.

”Yhdysvallat ei mahdollista tai tue hyökkäyksiä Venäjän alueelle”, Sullivan sanoi.

Hänen mukaansa ukrainalaiset ovat johdonmukaisesti osoittaneet olevansa valmiita toimimaan näiden reunaehtojen mukaan.

Sullivan sanoi lisäksi, ettei Ukraina tarvitse uusia hävittäjiä odotettuun vastahyökkäykseensä, vaan kyse on ennemminkin tulevaisuuden asioista ja Ukrainan ilmavoimien pitkäaikaisesta jälleenrakentamisesta.

Volodymyr Zelenskyi saapui Hiroshimaan Ranskan valtion lentokoneella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat