YK:n raportti: Wagner-sotilaat osallistuivat satojen siviilien teloituksiin Malissa

Tuore YK:n raportti valottaa venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän epäiltyjä sotarikoksia Malissa viime vuonna. Sadat siviilit kuolivat vuoden 2022 maaliskuussa Malin armeijan ja Wagner-ryhmän suorittamassa operaatiossa Mourassa.

Malin kansalliskaartin sotilaita maan pääkaupungissa Bamakossa vuonna 2021.

Venäläisen palkkasotilasryhmä Wagnerin osallistumisesta viime vuonna Malin Mourassa tapahtuneisiin satojen ihmisten joukkoteloituksiin ja muihin sotarikoksiin on löytynyt lisää näyttöä, selviää viime viikolla julkaistusta kattavasta YK:n raportista.

Asiasta kertovat muun muassa brittiläinen The Observer ja uutistoimisto Reuters.

Raportin arvion mukaan yli 500 ihmistä kuoli viime vuoden maaliskuussa Malin asevoimien ja Wagner-ryhmän toteuttamassa viisipäiväisessä ”terrorismin vastaisessa operaatiossa”. Kuolleista valtaosa oli siviilejä, ja arviolta vain 60–100 tapettua oli aseistamattomia alueella toimivaan ääri-islamistiseen militanttiryhmään kuuluneita.

Malin viranomaiset eivät päästäneet YK:n edustajia vierailemaan Mourassa, joten raportti perustuu uhrien ja silminnäkijöiden haastatteluihin sekä satelliittikuviin ja oikeuslääketieteellisiin lähteisiin.

”Nämä ovat erittäin huolestuttavia löydöksiä”, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk kommentoi raporttia The Observerin mukaan.

”Joukkoteloitukset, raiskaukset ja kidutukset aseellisessa konfliktissa ovat sotarikoksia, ja tilanteesta riippuen ne voivat olla myös rikoksia ihmisyyttä vastaan.”

Raportissa silminnäkijät kertovat ”aseistautuneista valkoisista miehistä”, jotka puhuivat outoa kieltä ja näyttivät johtavan operaatiota. Viiden päivän ajan malilaiset sotilaat ja ”valkoiset miehet” kiersivät talosta taloon keräten epäiltyjä ”terroristeja” joukkoteloituksia varten. Kiinniotettuja kidutettiin, ja naisia ja tyttöjä raiskattiin.

Jo viime vuonna The Guardianin haltuunsa saamista Malin armeijan asiakirjoista kävi ilmi, että Malin armeijan sotilaat toimivat yhdessä Wagnerin taistelijoiden kanssa Mouran lähettyvillä maaliskuisen operaation aikaan.

Tuore YK:n raportti vahvistaa osaltaan Wagner-ryhmään kohdistuneita syytöksiä vakavista ihmisoikeusrikoksista.

Ryhmää on syytetty osallistumisesta useisiin veritekoihin niin Malissa kuin muuallakin Keski-Afrikassa. Silti vain harvat tapaukset on mahdollista yhdistää varmasti Wagner-ryhmään, sillä todistajien puute, paikallishallintojen vastarinta ja alueiden turvattomuus tekevät väitteiden tutkimisen vaikeaksi.

Malin hallinto on kiistänyt raportin löydökset väittäen, että operaatiossa ei tapettu yhtäkään siviiliä, vaan ainoastaan ”aseistautuneita terroristeja”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat